Europese landen kunnen deficieten sneller dan verwacht terugdringen

De situatie rond Griekenland heeft het probleem van de begrotingsdeficieten in de landen van de eurozone weer volop in de actualiteit geplaatst. Andere landen gaan proberen het lot van Griekenland te ontwijken.

Daardoor kan de besparingsdrift grote toppen gaan schuren, met als gevolg dat de tekorten wel eens sneller dan verwacht zouden verdwijnen. Griekenland heeft al zware besparingsmaatregelen aangekondigd, maar ook Spanje en Portugal laten zich niet onbetuigd.

Spanje heeft voor een bedrag van 50 miljard euro aan besparingen aangekondigd, Portugal voor 6 miljard euro. De ‘affaire’ Griekenland heeft dus nu al diepe sporen nagelaten.

Laurence Boone, chef Franse economie bij Barclays Capital in Parijs, verwacht dat het gemiddeld deficiet op de begroting van de landen uit de eurozone volgend jaar zal terugvallen tot 5,80%, wat lager is dan de 6,50% die door de Europese Commissie werd vooropgesteld.

Boone is van mening dat de besparingsmaatregelen weliswaar op korte termijn op de economische groei kunnen gaan wegen, maar kunnen op langere termijn wel garant staan voor een stabiele monetaire politiek.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content