Europese economie stabiliseert

De 16 landen die deel uitmaken van de eurozone zagen hun economie – zowel de verwerkende industrie als de dienstensector – in juli aan een veel kleiner dan verwacht tempo krimpen.

Dat geeft een extra signaal dat de Europese economie stabiliseert na een forse daling eerder dit jaar.

De purchasing managers index van financiële dienstverlener Markit steeg voor de dienstensector van 44,70 in juni naar 45,60. Dat was beter dan verwacht, want de analisten hadden maar gerekend op een stijging tot 45.

In de industriële sector steeg de index van de aankoopmanagers van 42,60 naar 46. Hier was de stijging zelfs veel indrukwekkender dan verwacht, want de analisten hadden slechts gerekend op een stijging tot 43,50.

Onder 50 is er nog steeds sprake van een krimp, slechts boven 50 groeit de activiteit opnieuw. Van een economisch herstel is in de eurozone nog steeds geen sprake, alleen lijkt de bodem stilaan te zijn bereikt.

De analisten zijn er bovendien van overtuigd dat het herstel in de eurozone en in de rest van Europa trager zal verlopen dan dat in de Verenigde Staten. In het Verenigd Koninkrijk kromp de economie tijdens het tweede kwartaal met 0,80%, waar de analisten slechts een krimp met 0,30% verwacht hadden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content