Europese Centrale Bank heeft limiet van haar kunnen bereikt

Er zijn volgens Nouriel Roubini, beter bekend als Dr. Doom, momenteel twee belangrijke factoren die economische groei in de weg staan. Op de eerste plaats is er natuurlijk Europa, waar de voorgestelde besparingsmaatregelen de crisis alleen maar erger gaan worden worden.

Dit jaar zal de eurozone officieel het tweede deel van een double dip recessie in gaan. Vooral de zogenaamde PIIGS-landen – Portugal, Ierland, Italië, Griekenland en Spanje – blijven probleemgevallen. In geen van deze vijf landen mag een snelle oplossing voor de problemen worden verwacht.

Roubini vreest dat het proces van deleveraging, de afbouw van de schulden die in het verleden werden aangegaan, lang en pijnlijk zal worden. Er moet inderdaad bezuinigd worden, maar anderzijds mogen die bezuinigingen het economisch herstel niet in de weg staan.

ECB kan met haar LTRO programma alleen op korte termijn soelaas bieden

De Europese Centrale Bank kan volgens Roubini met haar LTRO programma en met de ongelimiteerde inkoop van obligaties van landen in moeilijkheden alleen op korte termijn soelaas bieden.

Door massaal geld in het systeem te pompen, heeft de ECB de financiële markten inderdaad wat meer zuurstofruimte geboden. Die zuurstofruimte was trouwens broodnodig, maar de Europese Centrale Bank heeft nu de limiet van haar kunnen bereikt.

Maar daarmee zijn niet alle problemen opgelost, zonder groei zal de socio-politieke backlash sommige regeringen – vooral in de periferie van de eurozone – gaan overweldigen.

Tot zover Europa, er is volgens Roubini nog een tweede factor die in de gaten moet worden gehouden en dat is de evolutie van de olieprijs. Maar dit dan weer een heel ander verhaal.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content