‘Europese beurzen hebben hoogtepunt nog niet bereikt’

© iStock
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

Het soepele geldbeleid (QE) van de Europese Centrale Bank (ECB) heeft de Europese beurzen gisteren naar recordhoogtes getild. De Bel-20 heeft het hoogste punt in zeven jaar bereikt. Volgens Koen De Leus, senior economist bij KBC, zullen er nog records sneuvelen. “De Europese beurzen bevinden zich in een ‘sweet spot.”

De kwantitatieve versoepeling van ECB-voorzitter Mario Draghi is deze week de tweede week ingegaan. De gevolgen blijven economisch experts verbazen. Steeds meer staatsobligaties laten een negatieve rente optekenen, terwijl de beurzen naar ongekende hoogtes stijgen. De Bel-20 noteert op het hoogste peil in zeven jaar.

Beurzen blijven boomen

Volgens Koen De Leus zijn er verschillende redenen waarom de Europese beurzen blijven boomen. Allereerst kunnen de ondernemingen profiteren van de lage rentevoeten die het gevolg zijn van de bazooka van de ECB. Bovendien drukken de lage olieprijzen de energiekosten en zwengelen ze de economische groei van de eurozone aan. “Elke duurzame daling van 10 procent van de olieprijs duwt de groei in de muntunie 0,2 procent hoger”, zegt de econoom.

'Europese beurzen hebben hoogtepunt nog niet bereikt'

De euro is met 12 procent gedaald tegenover de dollar sinds de start van het nieuwe jaar. 1 euro is nu 1,05 dollar waard. De analisten van Goldman Sachs zijn ervan overtuigd dat de euro in 2017 0,80 dollar kost. Ook tegenover andere munteenheden moet de Europese munt aan waarde inboeten. Dat speelt in de kaart van de exportbedrijven.

“Houdt die daling stand, dan zorgt dat volgens de modellen van de ECB voor een extra bbp-groei van 0,2 procentpunt dit jaar, 0,4 procentpunt volgend jaar en 0,3 procentpunt het jaar erop. De externe factoren (daling olieprijs, daling euro) alleen al duwen de groei in de eurozone dit jaar dus 1 procentpunt hoger”, zegt Koen De Leus.

Te optimistische beleggers

Veel beleggers staren zich blind op het positieve nieuws voor de beurzen. En dat brengt enkele gevaren met zich.

Zo verliezen ze de mogelijke gevolgen van een grexit uit het oog. Onder andere vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans sluit een een Grieks vertrek uit de eurozone niet uit.

Sven Sterckx van het beurshuis Dierickx Leys waarschuwt in De Tijd voor de gevaren van het blinde optimisme. “De massale geldcreatie door de ECB verdooft beleggers voor tegenvallend economisch nieuws. Verhalen over banken die omvallen, lijken nu nauwelijks nog impact te hebben. Vroeg of laat verandert dat.” (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content