Europese besparingsmaatregelen hebben toxisch effect op de groei
Volgens Steven Steyaert van ING is sprake van een zekere divergentie op economisch vlak tussen de Verenigde Staten en Europa. Dat blijkt onder andere uit de sterke resultaten die de Amerikaanse bedrijven tot dusver bekendmaakten en die aangeven dat de economie aan de overkant van de Atlantische Oceaan goed op dreef is.
80% van de bedrijfsresultaten die tot dusver werden bekendgemaakt, waren beter dan verwacht. Dit gegeven moet wel enigszins worden gerelativeerd, want de prognoses waren op het einde van het vorige en bij het begin van dit jaar enigszins neerwaarts bijgesteld.
Er was gerekend op een gemiddelde stijging van de bedrijfswinsten met 2,50% en dat percentage werd ruimschoots verbeterd. Momenteel overtreft het gemiddelde bedrijfsresultaat de prognoses met 7% en dat op een moment dat het resultatenseizoen al meer dan halfweg is.
Opletten voor de eurofactor
Wall Street mag steun verwachten van de bedrijfsresultaten
Beter dan verwachte cijfers betekenen uiteraard dat Wall Street steun mag verwachten van de bedrijfsresultaten. In Europa is dat in veel minder mate het geval, de Europese besparingsmaatregelen hebben namelijk een toxisch effect op de groei. Dat is onder andere gebleken uit de publicatie van een tegenvallende index van de aankoopmanagers.
De eurofactor maakt Steyaert voorzichtig, maar hij blijft niettemin licht overwogen in aandelen. In de komende maanden kan er een tweede koopgolf op de beurs komen die de koersen opnieuw naar hogere regionen gaat voeren. Voorwaarde is uiteraard dat de eurocrisis niet helemaal uit de hand gaat lopen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier