Europa stevent op een langere periode van stagnatie (of erger) af

Europa stevent op een langere periode van economische stagnatie (of erger) af. De waarschuwing is afkomstig van niemand minder dan George Soros. Hij verwijst in dat verband naar andere landen die in het verleden een gelijkaardig lot beschoren waren.

Zuid-Amerika beleefde na 1982 een verloren decennium, terwijl Japan nu al een kwart eeuw in een stagnatie-fase verkeerd. Volgens Soros is er echter één groot verschil: de Europese Unie is geen afzonderlijk land en daarom staat het voortbestaan van de unie rechtstreeks op spel.

De deflatoire schuldenval vormt een rechtstreekse bedreiging voor een politieke unie die momenteel nog verre van afgewerkt is. De landen die zwaar in de schulden zitten, gaan onmogelijk aan hun verplichtingen kunnen voldoen.

Het alternatief, het niet uitvoeren van de noodzakelijke besparingsmaatregelen, is al even schadelijk.

Verdediging van status quo situatie heeft geen enkele zin

De enige manier om aan een doemscenario te ontsnappen, bestaat er uit te erkennen dat de politiek nu wordt gevoerd simpelweg contraproductief is.

Het is met andere woorden tijd voor een heel andere aanpak. Soros geeft toe dat hij geen kant-en-klaar plan kan voorleggen, maar hij heeft wel enkele tips.

De meest belangrijkste is ongetwijfeld de aankondiging van nieuwe maatregelen om de marktomstandigheden weer te normaliseren.

Die maatregelen behelsen onder andere de oprichting van een speciaal vehikel binnen de ECB dat wordt gebruikt voor het inkopen van obligaties zonder artikel 123 van het verdrag van Lissabon met de voeten te treden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content