Europa heeft enkele mogelijkheden om Griekenland ter hulp te komen
President van de Europese Centrale Bank Jean-Claude Trichet verliet gisteren een banking conference in Australië om de top van de Europese Unie bij te wonen. Daardoor nam de speculatie toe dat er een reddingsprogramma voor Griekenland op komst is.
De euro steeg gisteren op de valutamarkten, terwijl de spreads tussen de Duitse en de Griekse staatsobligaties met 30 punten daalde tot iets minder dan 320 basispunten. De financiële markten schatten met andere woorden de kansen kleiner in dat Griekenland failliet zal gaan.
HSBC gelooft echter niet dat de top van de EU de daling van de eurokoers kan afremmen. De meeting zal al met zeer krachtige beslissingen moeten komen om de valutamarkten te overtuigen.
De Griekse eerste minister George Papandreou praat vandaag in Parijs met de Franse president Nicolas Sarkozy over de situatie. Daar zal een mogelijk reddingsplan voor Griekenland ongetwijfeld ter sprake komen.
Er zijn enkele mogelijkheden voor een hulpprogramma. Die mogelijkheden zijn beperkt, maar ze zijn er. De Europese Commissie kan zelf niet verantwoordelijk worden gesteld voor de schuld van de lidstaten.
Dat kan ook de European Investment Bank, zo luidde een verklaring van deze bank gisteren. De EIB mag alleen economische leefbare projecten financieren en daar hoort een reddingsplan voor Griekenland niet bij. De EU beschikt over 75 miljard euro om te investeren in de infrastructuur en in de economie van de armere landen uit de EU.
De Europese Unie verklaarde gisteren anderzijds dat hulp van het Internationaal Monetair Fonds niet nodig zal zijn. Het IMF kwam eerder al Hongarije, Litauen en Roemenië ter hulp.
De EU kan de problemen van Griekenland helpen oplossen door de kost van de Griekse spreads te drukken door schulden van het land over te nemen, maar daardoor zouden de eigen ontleenkosten gaan stijgen.
Een andere mogelijkheid is dat de EU Griekenland een lening toestaat, maar de vraag is of er voldoende geld beschikbaar is om het land op langere termijn voldoende zuurstof te geven.
Ook mogelijk is dat de Europese regeringen gezamenlijk obligaties uitgeven om Griekenland te helpen. Het land zelf is voorstander van deze optie omdat zo de aangekondigde besparingen minder pijnlijk zouden moeten worden.
Duidelijk is in ieder geval dat de EU Griekenland niet kan en zal in de steek laten, maar dat er anderzijds zal worden toegezien dat strenge bezuinigingsmaatregelen doorgevoerd worden.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier