Europa dreigt in een negatieve spiraal te belanden

Spanje kwam gisteren met een aantal niet zo bemoedigende cijfer naar buiten. Het vooropgestelde budgetaire tekort van 5.3% voor 2012 zal waarschijnlijk overschreden worden.

De inkomsten van de indirecte belastingen zoals BTW viellen stevig tegen. De BTw inkomsten zo ver dit jaar largen zowat 14% onder het budget, wat volgens Philippe Gijsels van BNP Paribas niet zo verwonderlijk is gezien het feit dat de kleinhandeleverkopen met 10% terugvielen in april.

Daarnaast zijn de uitgaven voor de werkloosheidsuitkering hoger dan verwachte omwille van het hoger dan verwachte aantal werklozen.

Ten slotte moet er hier en daar bij de regio’s worden bijgepast. De impact van de bezuinigingen laat zich dus stevig voelen. En op deze manier dreigen we in een negatieve spiraal te belanden.

Want het voorstel dat nu op tafel ligt is om de BTw tarieven te verhogen. De te verwachte gevolgen laten zich al raden.

Reikhalzend uitkijken naar ECB meeting van 6 juni

Het is dan ook niet verwonderlijk dat de markten voor risico, zoals Gijsels had gevreesd, onder druk blijven. Het is nu vooral uitkijken wat de centrale banken nog uit hun hoed kunnen toveren.

Daarom is het reikhalzend uitkijken naar de ECB meeting op 6 juni. Maar ook zij kunnen geen mirakels doen en het injecteren van nog meer liquiditeit is eigenlijk de equivalent van tijd kopen.

Het wordt nog een lange en moeillijk tocht, die weg naar het herstel. Het zal niet verwonderen dat Gijsels bijzonder voorzichtig blijft.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content