Euro is meestal verliezer in risk-off proces

Philippe Gijsels van BNP Paribas merkt op dat de financiële markten vorige week opnieuw in een risk-off mode belandden, nadat het eerste kwartaal hoofdzakelijk in het teken van risk-on stond. Van een echte verrassing was voor Gijsels wat betreft de omslag in het sentiment geen sprake. De meeste markten waren aan het einde van het eerste kwartaal simpelweg overgekocht geraakt, zodat een correctie eigenlijk niet kon uitblijven.

De meest risicovolle assets zoals grondstoffen en aandelen kregen rake klappen, terwijl op de obligatiemarkten de spreads opnieuw toenamen. Er was sprake van een uitverkoop bij perifere obligaties, zij het op een relatief bescheiden manier. De beleggers vluchtten opnieuw richting veilige vluchthavens genre Duitse en Amerikaanse staatsobligaties.

Euro is meestal verliezer in risk-off proces

De euro is meestal verliezer in een risk-off proces en ook ditmaal verzwakte de koers van de euro opnieuw. Wanneer de spreads zo groot blijven als ze nu zijn, zal het voor de Europese overheden nog moeilijker worden om politieke beslissingen te nemen wat betreft de begrotingsdeficieten. Anderzijds zal het voor de Europese Centrale Bank moeilijker worden om de renteknoop door te hakken.

Gijsels voegt daar echter meteen aan toe dat een goedkopere euro een deel van de oplossing van het Europees probleem kan vormen. Een zwakke euro versterkt namelijk de positie van de exportgerichte bedrijven. Anderzijds is een zwakke munt tevens ook een probleem, want het risico neemt toe dat er meer inflatie zal ingevoerd worden. Volgens Gijsels leven we in een wereld waar de centrale banken en de overheden nog geruime tijd aan de touwtjes gaan trekken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content