Danny Reweghs

‘Er zit flink wat potentieel in de achtergebleven aandelen uit de oliediensten’

Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

‘Zelfs als de olieprijs de komende zes tot twaalf maanden stabiliseert tussen 60 en 70 dollar is een hogere koers van de olie(diensten)aandelen gerechtvaardigd en te verwachten.’ Dat zegt Danny Reweghs, Directeur strategie Inside Beleggen.

Als er spanningen zijn in het Midden-Oosten, dan wil de olieprijs weleens stijgen. Dat is ook nu het geval. Al is de prijs van het zwarte goud natuurlijk al langer dan de jongste weken aan het klimmen. Achteraf bekeken was de beslissing van de leden van het oliekartel OPEC (organisatie van de olie-exporterende landen) van 30 november 2016 om voor het eerst in decennia de productie te beperken, echt wel ‘historisch’ en richtingbepalend. De dagelijkse productie werd met 1,2 miljoen barrels (vaten van 159,24 liter) teruggeschroefd. Ook elf niet-OPEC-leden, waaronder Rusland, milderden de productie. Intussen is de productiebeperking al twee keer met negen maanden verlengd wegens dus een groot succes.

De bodem werd begin 2016 bereikt, op 28 dollar voor een vat Brent-olie (Noordzee-olie). In de anderhalf jaar sinds het akkoord is die prijs van 45 dollar naar boven 70 dollar geëvolueerd. Het bewijst nog eens dat de oliecrisis 2014-2016 een door aanbod gedreven crisis was. Want tegenwoordig is nog minder dan 10 procent van het oorspronkelijke overaanbod aanwezig. De producenten zijn natuurlijk wel geholpen door de voortvarende route die de wereldeconomie momenteel vaart.

Begin van inhaalrace

We hebben er begin dit jaar al op gewezen en eigenlijk is de situatie nu nog opmerkelijker: de olie-aandelen en vooral de aandelen van oliedienstenbedrijven zijn de klim van de olieprijs niet of nauwelijks gevolgd. De tracker VanEck Vectors Oil Services (27,1 dollar; ticker OIH) presteerde de afgelopen twaalf maanden afgerond 35 procent minder goed dan de Brent-olie. Als we twee jaar teruggaan, is het verschil zelfs ruim 60 procent.

Nochtans hebben de inspanningen op het gebied van kostenbesparingen, desinvesteringen, terugkeren naar de kernactiviteiten enzovoort de vrije kasstromen bij de oliespelers dusdanig verhoogd dat vandaag een Brent-prijs van 52 dollar volstaat om de huidige dividenden te kunnen betalen. Er is met andere woorden opnieuw ruimte om te investeren. De oliereuzen zullen volgens Morgan Stanley 5,5 miljard dollar aan vrije kasstromen genereren. Die investeringen zijn uiteraard broodnodig voor de oliedienstenspelers.

We hebben dan ook geen hogere olieprijs nodig om een stijging van de oliewaarden in het vooruitzicht te stellen. Zelfs als de olieprijs de komende zes tot twaalf maanden stabiliseert tussen 60 en 70 dollar is een hogere koers van de olie(diensten)aandelen gerechtvaardigd en te verwachten. De huidige gemiddelde waardering gaat er nog steeds vanuit dat de olieprijs in de buurt van 60 dollar noteert.

We zien dan ook in de komende zes tot twaalf maanden flink wat potentieel in de zwaar achtergebleven aandelen uit de oliediensten. Met aandelen als Schlumberger, TechnipFMC en Transocean kunt u perfect dit thema bespelen. Wie liever geen individuele aandelen koopt, kan ook opteren voor de reeds vermelde tracker op oliediensten VanEck Vectors Oil Services.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content