Enel is een buitenbeentje in de nutssector

Terwijl de Duitse nutsbedrijven zware koersverliezen moeten slikken, houdt Enel zich kranig. In de sector van de Europese nutsbedrijven vielen de afgelopen weken grote koerssprongen te noteren. Helaas waren het vaak koerssprongen naar beneden.

Geert Van Herck van Leleux verwijzst naar de koersval van E.ON waardoor ook die andere Duitse speler, RWE, in de klappen deelde. Het Franse GDF Suez maakte eveneens geen al te beste beurt.

Als we de grote Europese nutsbedrijven bekeken, viel het volgens Geert Van Herck op dat het Italiaanse Enel redelijk goed kon standhouden in deze moeilijke omgeving.

Het zal er wel mee te maken hebben dat de derdekwartaalresultaten een mooie groei lieten zien: omzet +11%, operationele winst (EBITDA) +2,8% en nettowinst +5%.

Beleggers kijken naar de winstontwikkeling en gaan er volgens Van Herck van uit dat meer nettowinst zal betekenen dat het dividend niet wordt verlaagd.

En met de kelderende cijfers van de Duitse groepen wordt een dividendverlaging misschien wel een mogelijkheid. Enel biedt aan de huidige koersen een brutodividendrendement van 5,30%.

Geert Van Herck vermeldt ook dat beleggers via Enel hun blootstelling aan de Latijns-Amerikaanse regio kunnen verhogen. Via het Spaanse Endesa (voor 92% in handen van Enel) worden er in die regio belangrijke activiteiten ontwikkelt.

Voorts heeft de groep met Enel Green Power een dynamische speler in de sector van de groene energie in portefeuille. Tenslotte moet Enel van een heropleving van de Italiaanse beurs kunnen profiteren.

Conclusie

Op de weekgrafiek ziet Geert Van Herck hoe de koers van Enel van 7,57 euro in 2007 tot 2,02 euro in 2012 tuimelde. Bij de bodem van 2,02 euro stelt hij alvast een positieve divergentie vast: de koers maakt een nieuwe bodem, maar de RSI-indicator bevestigt deze bodem niet. Het signaal dat de kracht achter de koersdaling afnam en een trendommekeer mogelijk wordt.

De koerstijging van de afgelopen maanden heeft de koers tot het belangrijke weerstandsniveau van 2,80 euro gebracht:
een zone die de bodems van 2009 en 2011 met elkaar verbindt.

De huidige rustpauze rond dit weerstandsniveau biedt een instapmoment. Volgende halte bij een opwaartse uitbraak zijn de koerstoppen van februari 2012 en oktober 2011 op 3,33 resp. 3,61 euro.

Op de daggrafiek wijst Geert Van Herck vooral op de steunfunctie van het 200-daagsgemiddelde dat de afgelopen maanden twee keer werd getest en standhield.

Daarnaast is het koersverloop vanaf september eerder horizontaal van aard wat wijst op een tijdelijke neerwaarste correctie of rustpauze in de stijgende trend.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content