Emerging markets en Noord-Amerika krijgen voorkeur voor aandelenbeleggingen
Binnen aandelen hebben de analisten van Theodoor Gilissen Bankiers een voorkeur voor opkomende markten en Noord-Amerika. De toenemende consumentenbestedingen in de opkomende markten en het ruime monetaire beleid in Brazilië, Rusland en Indonesië hebben een positief effect.
Productiviteitsverbeteringen en de hoge economische groei zitten nog volledig niet in de aandelenwaarderingen van deze markten verwerkt.
Voor Amerikaanse aandelen geldt dat de concurrentie- en financiële positie sterk is. De Amerikaanse loonkosten zijn in vergelijking tot andere landen veel minder gestegen, de productiviteitsverbetering is groot en inmiddels wint de Amerikaanse industrie terrein terug. Amerikaanse ondernemingen hebben hoge kasposities, in totaal zo’n $ 1200 miljard.
Apple doet mee
Dividendverhogingen zijn dan ook aannemelijk en het feit dat Apple hier voor het eerst in zeventien jaar toe overgaat is tekenend. In Europese aandelen handhaven de analisten van Theodoor Gilissen Bankiers een onderwogen positie door de moeilijke positie van overheden en banken, de politieke spanningen in diverse landen en twijfel aan de hoge winsttaxaties.
Voor Pacific, grotendeels Japan, hebben zij eveneens een onderwogen positie. Weliswaar doet de Bank of Japan steeds meer aan monetaire verruiming en financiert de overheid de herstelwerkzaamheden na de tsunami, maar de structurele economische groei blijft laag en de concurrentie van andere Aziatische producenten is groot.
De hogere energieprijzen werken nu negatiever door omdat Japan nog afhankelijker van de import van olie is geworden nu minder van kernenergie gebruik wordt gemaakt. Verder is ook hier sprake van toenemende politieke spanningen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier