Einde van het kapitalisme?
Natuurlijk is het geld pompen in een bodemloze put nooit een oplossing, zo merkt Wilfried Steentjes van Steentjes Vermogensbeheer op. Maar we moeten wel durven kijken naar de werkelijke oorzaak van de huidige crisis.
Die is niet veroorzaakt door handelssancties of oorlogsdreiging maar simpelweg het gebrek aan vertrouwen. Vertrouwen dat de bank waaraan men leent wel in staat is het geld terug te betalen.
Vertrouwen dat de verzekering die men heeft afgesloten
wel uitkeert op het moment dat dit moet.
Het totale gebrek aan vertrouwen zorgde ervoor dat bedrijven investeringen uitstelden, consumenten geen nieuwe woning wilden kopen. Kortom iedereen ging op zijn geld zitten.
Geld is de olie waarmee de economische machine functioneert. Het is ook de verklaring waarom de economie zoals dat zo beeldend werd uitgesproken in het ravijn stortte.
Sommigen verkondigden dat het einde van het kapitalisme in zicht was. Net zoals bijna 20 jaar geleden het communisme onderuit ging. Er zou een hele andere tijd komen. Welk stelsel er dan zou komen wordt niet helemaal duidelijk.
Ruilhandel wellicht. Maar is geld niet het ultieme ruilhandelmiddel, zo vraagt Steentjes zich af? Elk ander middel is door de tijd verdreven. Het kapitalisme zoals dat wereldwijd er is heeft nadelige kanten. Altijd al gehad en het zal ook zo blijven.
Maar elk ander stelsel is beproefd en ongeschikt gebleken. Dat heeft de val van het communisme wel bewezen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier