Eerste vrije vakbondsverkiezingen in China

Een andere maatregel die China volgens Theodoor Gilissen Bankiers mogelijk zal nemen is een verhoging van de spaartarieven.

Daardoor krijgen Chinezen meer ruimte om hun gelden beter renderend uit te zetten. Dit zal ten koste gaan van banken en industriële ondernemingen, maar kan wel leiden tot een efficiëntere economie.

Ook zal de landbouwbezitter beter beschermd worden tegen onteigening, waarbij ook de opbrengsten van eventuele landverkopen voor de bezitters zullen worden verhoogd. Mogelijk zal de regulering op de financiële markten eveneens verder worden versoepeld.

Het voornemen om de quota voor aandelen voor buitenlandse investeerders, de B-aandelen, te verhogen zorgde afgelopen maand voor sterke koerswinsten.

De nieuwe premier en president starten in maart, nadat volgende week het Chinese nieuwe jaar nog wordt gevierd. Het blijft spannend of zij werkelijk de stijl van leiderschap, de focus op de consument en het aanpakken van de corruptie kunnen doorvoeren en bereiken.

De plannen zijn aan de ene kant te omvangrijk, aan de andere kant nog te weinig concreet. In het bedrijfsleven is onder druk van de publieke opinie echter eveneens een soortgelijke beweging gaande.

Het Chinese filiaal van het Foxconn uit Taiwan kondigde vrije vakbondsverkiezingen aan, waarmee het bedrijf koploper in China zou worden. Tot nu toe controleren management en lokale overheid de vakbonden van ondernemingen.

Het bedrijf wordt beschuldigd van kinderarbeid, onderbetaling en extreem overwerk. Foxconn staat bekend om de consumentenelektronica die in diverse mobiele telefoons en halfgeleiders worden gebruikt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content