EDF Luminus trekt naar de beurs

© BELGA

EDF Luminus gaat naar de Brusselse beurs trekken, zo bevestigt het energiebedrijf woensdag. De beursgang komt er nadat de gemeenten hebben aangegeven dat ze hun belang in het bedrijf van de hand doen.

De tweede speler op de Belgische energiemarkt geeft wel nog geen concrete datum of aanbiedingsprijs vrij, het gaat om een bekendmaking van de intentie. De prospectus die bij de beursgang hoort, moet nog “te gepasten tijde” gepubliceerd worden.

Beursgang dit jaar afronden

EDF Luminus is een dochter van het Franse EDF, dat meer dan 60 procent bezit. De overige aandelen zitten via verschillende holdings bij de Belgische gemeenten en ook bij verzekeraar Ethias. De vraag voor de beursgang komt van de gemeenten. Zij verkopen hun belang van 37,7 procent.

De bedoeling is om de beursgang dit jaar nog af te ronden, voegt een woordvoerder toe. Voor het dividend van dit jaar, dus uitgekeerd in 2016, plant het energiebedijf 35 miljoen euro dividend. De jaren nadien wordt een lichte stijging van dat dividend verwacht.

Hernieuwbare energie

Het bedrijf mikt op hernieuwbare energie en diensten om groei te realiseren. Zo is er sprake van een goed gevulde agenda van nieuwe windprojecten. EDF luminus heeft reeds een investeringsplan van 600 miljoen euro in voege voor de periode 2015-2018.

EDF Luminus heeft naar eigen zeggen 10 procent van de totale geïnstalleerde capaciteit voor elektriciteitsproductie in het land in handen. Het bedrijf heeft ook een belang in vier van de zes Belgische kerncentrales.

De energiespeler trekt naar de beurs omdat de Belgische aandeelhouders hun belang willen verzilveren. Omdat moederbedrijf EDF niet geïnteresseerd is in die aandelen, volgt de beursgang. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content