Economie in Peru groeit aan een snel tempo

Beleggen in Peru is waarschijnlijk niet het eerste waar de gemiddelde belegger momenteel aan denkt. Toch is het volgens Royal Bank of Scotland wellicht juist nu interessant om eens te kijken naar deze Zuid-Amerikaanse snelgroeiende economie. Sinds 2003 groeide de economie van Peru met gemiddeld 6,6% op jaarbasis.

Hoewel meer opkomende landen een dergelijke groei hebben laten zien, is de prestatie van Peru extra bijzonder gezien het

feit dat zij de staatschuld wist terug te brengen van 50% van het BNP in 2003 tot ongeveer 22% nu.

In februari groeide de economie van Peru met 7,2% op jaarbasis. Dat is ruim een procent meer dan het gemiddelde dat werd verwacht door 11 van de door Bloomberg geraadpleegde analisten.

Het belangrijkste project voor de afgelopen 100 jaar

Beleggers reageerden wantrouwend op het aantreden van de nieuwe linkse president Ollanta Humala vorig jaar zomer. Velen zijn echter positief verrast door Humala’s beleid.

Humala initieërt volop nieuwe projecten om de economische groei te bevorderen. Zo kondigde hij in maart het ‘Southern Andean Gas Pipeline’ project aan, volgens hem het belangrijkste project in het land van de afgelopen 100 jaar.

Er zal een pijplijn worden aangelegd van meer dan 1.000 kilometer waarmee gas vanuit het zuidoosten van het land naar steden in het zuiden kan worden getransporteerd.

Premier Oscar Valdes schat dat deze investering van 16 miljard dollar 40.000 nieuwe banen oplevert. Daarnaast wordt er volop geld uitgetrokken voor de verbetering van wegen en spoorwegen.

Geen overbodige luxe: volgens een onderzoek van het World Economic Forum heeft Peru (vlak na Bolivia) de op twee na grootse “infrastructure gap”. De ontwikkeling van de infrastructuur is sterk achtergebleven bij de economische ontwikkeling van het land.

Koers/winst verhouding is al fors opgelopen

Onderdeel van het plan is de aanleg van 7.000 kilometer nieuwe wegen en het vernieuwen van 85% van het bestaande wegennet. Dat klinkt als goed nieuws voor beleggers. Een degelijke infrastructuur is van essentieël belang voor verdere economische ontwikkeling. Maar in hoeverre zijn positieve verwachtingen ten aanzien van de Peruaanse economie al in de

aandelenkoersen verwerkt?

Eind 2009 liep de koers/winst verhouding van Peruaanse aandelen sterk op. In december 2009 was de gemiddelde koers/winst

verhouding voor aandelen in de MSCI Peru index 24,73. Inmiddels zijn Peruaanse aandelen een stuk goedkoper geworden wanneer wordt gekeken naar deze verhouding.

Met een gemiddelde koers/winst verhouding van 12,93 zijn Peruaanse aandelen nog slechts een fractie duurder dan het gemiddelde aandeel uit de MSCI Emerging Markets index (koers/winst verhouding 11,79).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content