Echte test voor Amerikaanse economie komt volgend jaar

Volgens Philippe Gijsels van BNP Paribas vertoont de Amerikaanse economie een gemengd beeld hij maakt daarbij gebruik van de BNP Paribas Surprise indicator.

Momenteel groeit de economie in de Verenigde Staten aan een tempo in een vork van 2 tot 2,50%.

Dat groeipercentage ziet er veel beter uit dan in Europa, maar hierbij moet volgens Gijsels rekening worden gehouden met het feit de VS nog steeds een zeer tekort op de begroting hebben. Er wordt met andere woorden meer geld uitgegeven dan het land zich eigenlijk kan permitteren.

De echte test voor de Amerikaanse economie komt dan ook volgend jaar, meer bepaald na de verkiezingen. Onder de nieuwe president (die tevens ook de oude kan zijn) zullen de Verenigde Staten hoe dan ook de buiksriem moeten gaan aansnoeren en dat gaat economische gevolgen hebben.

April FOMC meeting in de kijker

Vorige week stonden volgens Gijsels op de eerste plaats de minutes van de FOMC meeting in april in de kijker. De daling van de energieprijzen kan een beperkte stijging van de kerninflatie neutraliseren, zodat het uiteindelijk effect op de inflatie neutraal zal zijn.

Die inflatie zal zich situeren rond het objectief van 2% dat de Amerikaanse centrale bank zichzelf heeft opgelegd. Dat betekent dat de inflatie enerzijds geen hinderpaal vormt om de rente te verlagen, maar anderszijds ook geen stimulans vormt om dat te doen. Op het eerste gezicht lijken er geen nieuwe monetaire maatregelen meer op komst.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content