ECB zal waarschijnlijk niets doen

Andrew Bosomworth, een van de prominente portefeuillebeerders bij PIMCO, blikt vooruit op de ECB-vergadering van aanstaande donderdag. Enkele kernpunten:

• De ECB zal naar verwachting deze week niets veranderen aan de beleidsinstrumenten. Een meerderheid binnen de bank zal waarschijnlijk eerst het effect willen afwachten van de op 1 juni aangekondigde ’targeted long-term refinancing operations (TLTROs)’.

• Als de ECB aanvullende stimuleringsmaatregelen neemt, zullen die waarschijnlijk de vorm krijgen van QE.

• Om vruchten af te werpen zou een QE-programma een omvang moeten hebben van ongeveer €500 tot €1,000 miljard. Ongeveer twee derde zou waarschijnlijk worden besteed aan de aankoop van staatsobligaties en de rest aan een mix van onder meer ‘covered bonds’ en ‘asset backed securities’. Vermoedelijk zou de focus liggen op effecten met een looptijd van drie tot tien jaar.

• Het conflict in Oekraïne is van significante betekenis, ook al heeft tot dusver slechts beperkte economische gevolgen gehad voor de eurozone, bestaande uit een bescheiden daling van het ondernemersvertrouwen en licht teruglopende exporten, en daarmee samenhangend het vooruitzicht op mogelijke daling van de voedselprijzen.

• Dat als gevolg van het conflict in Oekraïne de inflatie zou kunnen aanwakkeren vanwege een olie- en gastekort is iets waar de ECB waarschijnlijk echter niet van uit gaat, omdat in een dergelijk scenario ook de totale vraag naar olie en gas zou afnemen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content