ECB zal rente geruime tijd laag moeten houden

Deze week kan een beslissende week worden voor Griekenland. Mogelijk weten we al snel of het land al dan niet beroep kan doen op gecombineerde steun van het IMF en van Europa. De situatie ziet er vanmorgen alleszins beter uit dan bij het begin van deze week.

Griekenland heeft ook de positie van de Europese Centrale Bank aanzienlijk bemoeilijkt. De ECB hoeft weliswaar niet te vrezen voor inflatie, maar is anderzijds verlamd in haar werking.

Het kan nu nog (veel) langer dan verwacht duren dat de ECB haar basisrente ongewijzigd moet houden. Gebeurt dat niet, dan kunnen de gevolgen voor de economie van sommige landen desastreus zijn.

Michala Marcussen, hoofd globale economie bij Societe Generale SA, verwacht dat de Amerikaanse centrale bank haar basisrente sneller gaat verhogen dan de Europese.

De FED zou over een periode van 12 kunnen optrekken tot 1,25%, op een moment dat de rente in de eurozone nog steeds 1% bedraagt. Het renteverschil speelt uiteraard in het nadeel van de euro, die duidelijk gaat verzwakken.

Griekenland heeft dus de aandacht gevestigd op de enorme begrotingstekorten waar heel wat landen mee worden geconfronteerd. Ook de Verenigde Staten worden geconfronteerd met een tekort van 10,60% van het BBP dit jaar en van 8,30% in 2011. Binnen vijf jaar zou het tekort zijn teruggedrongen tot juist onder 4%.

Een zwakke euro zou echter niet zo slecht zijn voor de Europese bedrijfswereld, zo merkt David Owen, hoofd Europese economie bij Jeffries Group Inc. in Londen op.

Dit jaar is de koers van de euro met 6% gedaald en de exportgerichte bedrijven varen daar wel bij. De crisis rond Griekenland kan dus onverwachte neveneffecten krijgen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content