ECB vreest roekeloosheid op financiële markten

© Internet

De Europese Centrale Bank (ECB) maakt zich steeds meer zorgen over risico’s die beleggers durven te nemen op de financiële markten. Dat schrijft de toezichthouder in zijn Financial Stability Review.

Volgens de ECB is er in de hele eurozone sprake van economisch herstel. Daardoor zijn er ook minder zorgen over de financiële stabiliteit in vergelijking met zes maanden geleden. De centrale bank wijst ook op geruststellende verkiezingsresultaten in onder meer Frankrijk en Nederland, waar overwinningen voor eurosceptische partijen voor meer onzekerheid hadden kunnen zorgen.

Door de relatieve rust durven beleggers volgens de ECB meer risico’s te nemen en daarin schuilt het gevaar. Veel partijen lijken minder bevreesd voor plotselinge verslechteringen van de marktomstandigheden.

Verder zegt de ECB dat hogere rentetarieven kunnen leiden tot bezorgdheid over het vermogen van overheden om schulden af te lossen. Ook wordt opgemerkt dat wantrouwen in ‘reguliere politieke partijen’ in veel landen blijft toenemen, wat voor een versplintering kan zorgen in het politieke landschap.

Lees ook: Beleggers nemen almaar meer risico’s

Lees ook: Ongeziene rust op de financiële markten: beleggers kennen geen vrees meer

Partner Content