ECB-voorzitter Draghi neemt stap terug van de uitgang
Beleggers keken reikhalzend uit naar uitleg over de exitstrategie van ECB-voorzitter Mario Draghi, maar die gaf deze keer niet thuis. “We hebben niet over de exit gesproken, want we zijn er nog niet.”
Op het jaarlijkse zomeronderonsje van de Europese Centrale Bank in het Portugese Sintra eind juni liet Mario Draghi verstaan dat het gevaar voor deflatie verdwenen is. Beleggers verstonden dat als een signaal dat Frankfurt het stilaan tijd vindt om zijn stimulusbeleid af te bouwen. Het idee was daarom dat Draghi vandaag op zijn minst zijn licht zou laten schijnen over hoe de exit-strategie er uit zal zien.
Draghi verwees de speculatie van de voorbije weken meteen naar de prullenmand. “Wij hebben daar zelfs niet over gesproken, en ook nog geen datum vastgelegd wanneer we dat wel zullen doen. Dat zal wellicht ergens in de herfst gebeuren.” Meteen is duidelijk dat de ECB geen haast maakt. De kans neemt daardoor toe dat er ook in september nog geen duidelijkheid zal komen, iets wat tot nu toe door de markt verwacht werd.
Aan het beleid verandert logischerwijs ook niets. De rente blijft ongewijzigd op nul gebetonneerd en de banken krijgen nog altijd een strafrente van 0,4 procent aangerekend als ze geld bij de ECB parkeren. Die blijft van haar kant maandelijks voor 60 miljard euro vers geld in de markt pompen door staats- en bedrijfsobligaties op te kopen, minstens nog tot eind dit jaar. Draghi blijft trouwens wat verrassend beloven dat hij klaar staat om dat programma uit te breiden of te verlengen.
De zeer voorzichtige, zogenoemde hawkish, boodschap verraste veel waarnemers, zeker na het optimisme dat Draghi vorige maand toonde in het Portugese golfresort. “Wat ik toen zei, is niet zo verschillend van vandaag”, nuanceerde de Italiaan. “Wij stellen ook vast dat de groei aantrekt. Maar de inflatie is nog niet op het niveau dat we willen, en daarom blijft alles bij het oude.”
De Europese Centrale Bank streeft naar een inflatie van “dicht bij, maar onder 2 procent”. In juni bedroeg de stijging van de levensduurte maar 1,4 procent.
Door al die speculatie over de exit steeg de euro de voorbije weken ten opzichte van de dollar. De voorzichtigheid die Draghi vandaag aan de dag legde, brengt de markt niet op andere gedachten. Kort na de persconferentie noteert de euro bijna 1 procent hoger dan voor Draghi het woord nam op 1,157 dollar.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier