ECB sluit zich aan bij andere centrale banken, pompt massaal cash in systeem

Zoals verwacht heeft de Europese Centrale Bank een ongelimiteerde aankoop van staatsobligaties van Europese landen in problemen aangekondigd. Daarbij zal een beroep worden gedaan op de Europese noodfondsen.

Bedoeling is om de rente in de perifere Europese landen te doen zakken, zodat bijvoorbeeld Spanje en Italië zich makkelijker zouden kunnen financieren. De Europese beurzen reageren positief op het nieuws, maar de koers van de euro staat licht onder druk.

De ECB heeft volgens Philippe Gijsels van BNP Paribas Fortis wederom een hele stap gezet wat betreft de injectie van extra liquiditeit in de markt.

Er is wat conditionailiteit en misschien wat onduidelijkheid over de senioriteit, maar voor het algemeen beeld van het verhaal is het belangrijkste dat de ECB al het mogelijke zal doen door ongelimitteerde aankopen om het transmissiemechanisme te herstellen en het staartrisico voor de eurozone weg te nemen.

Meer risicovolle activa krijgen het voorbeeld van de twijfel

Of dit daadwerkelijk de reële economie gaat vooruithelpen of welke de gevolgen op lange termijn zijn, is voor het korte tot middellange marktverhaal minder van belang. Vandaag onthouden we alleen dat de ECB zich bij de FED en andere banken aansluit en een zeer grote hoeveelheid cash zal injecteren.

En hier blijft de vergelijking met augustus 2010 die Philippe Gijsels al een aantal keren maakte zeker opgaan. Als slechte economische cijfers in botsing komen met een zee van liquiditeit, dan wint meestal de liquiditeit, ten minste op de korte termijn.

Dus de conclusie van vandaag is dat de markten voor meer risicovolle activa momenteel het voordeel van de twijfel blijven krijgen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content