ECB-president Mario Draghi krijgt nu het woord
De stemming op de financiële markten zal deze week bepaald worden door het rentebesluit en vooral de toelichting van de ECB-president Draghi en de uitgifte van Spaanse obligaties. Afgelopen vrijdag hing de financiële wereld aan de lippen van Bernanke.
Goed beschouwd zei hij volgens Theodoor Gilissen Bankiers weinig nieuws. Als de economie zich zwak blijft ontwikkelen, is extra stimulering gewenst, hoewel de effectiviteit van het monetaire beleid afneemt.
De werkgelegenheidscijfers aanstaande vrijdag zijn daardoor een belangrijke parameter voor de Fed. Verwacht wordt dat er in augustus zo’n 125.000 banen zijn gecreëerd tegenover 163.000 de vorige maand.
Incidentele factoren spelen een rol
Deze afzwakking wordt volgens Theodoor Gilissen Bankiers
mede veroorzaakt door incidentele factoren als stakingen en minder sluitingen van autofabrieken.
De Amerikaanse aandelenbeurs is vandaag gesloten in verband met Labour Day. Deze dag blijkt in de praktijk een belangrijke dag voor de consumentenverkopen.
Draghi zou afgelopen zaterdag ook op het symposium van Jackson Hole spreken, maar annuleerde zijn komst en zijn speech, waarschijnlijk ook om vragen over nog niet uitgewerkte plannen te mijden.
Vandaag overlegde Draghi met de Europese leiders over de vorming van een bankenunie. Belangrijk wordt hoe ver de ECB wil gaan bij het opkopen van staatsobligaties en de voorwaarden hiervoor.
Draghi heeft met zijn eerdere uitspraken grote verwachtingen gecreëerd en de vraag is of hij deze zal waarmaken.
Extra hindernissen op het pad
Daarbij lijken nu een paar extra hindernissen op het pad te zijn gekomen. De ECB wil samen met het IMF opereren, terwijl het IMF vindt dat Europa zelf moet handelen. Verder zijn er geruchten over een aftreden van de voorzitter van de Duitse Bundesbank Weidmann.
Dat zou na het aftreden van zijn voorganger Weber de geloofwaardigheid van de ECB niet ten goede komen. Bovendien zou Merkel tegen Rajoy en Monti gezegd hebben te wachten met een officiële steunaanvraag. Weidmann is tegen opkopen en Merkel is beducht voor het verslechteren van de verhoudingen.
Draghi stelt zo’n aanvraag en actie van het Europese steunfonds als voorwaarden voor het opkopen van staatsobligaties. De rente op de langerlopende Spaanse leningen liep sterk op.
Donderdag geeft Spanje voor Eur 3,75 mrd aan leningen uit voordat de ECB haar persconferentie geeft en neemt daarmee een risico. De ECB zal de prognoses voor de economische groei voor zowel dit als volgend jaar neerwaarts bijstellen.
De inflatieverwachting zal hoger uitkomen door o.a. de BTW-verhogingen in Spanje en Nederland en de hogere olieprijzen. Dit zal de ECB niet weerhouden van een renteverlaging met 25 basispunten tot 0,5%.
Verder zijn de Amerikaanse inkoopmanagersindices van belang en de Europese detailhandelsverkopen en industriële productie in Duitsland.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier