ECB moet rente dringend verlagen

De Portugese premier waarschuwde onlangs in een editoriaal in de Financial Times dat zijn land mogelijk volgend jaar niet kan terugkeren naar de kapitaalmarkten. Een dergelijk scenario lijkt inderdaad weinig waarschijnlijk, gezien de huidige rendementen op Portugese staatsobligaties.

Aan problemen in Europa is verder geen gebrek. Italië zal het tekort op de begroting hoger zien oplopen dan eerst was gedacht en de probleemkredieten bij de Spaanse banken worden stilaan een verontrustend item. Maar zelfs landen waarover wordt gezwegen, zijn niet vrij van problemen.

Credit Suisse waarschuwde dat in Frankrijk de arbeidskosten de hoogste van de eurozone zijn, de kosten voor tewerkstelling zonder rekening te houden met de lonen bedragen het dubbele van de Duitse. Sinds 2000 zijn de totale tewerkstellingskosten in vergelijking met Duitsland met 20% gestegen.

ECB moet rente verder verlagen

Frankrijk is de op één na meest gesloten economie in de eurozone, alleen Griekenland doet het nog minder goed. Daardoor profiteert het land in veel mindere mate van zowel een economisch herstel als van een verdere depreciatie van de koers van de euro. Nochtans zou een zwakke euro de Europese economie goed uitkomen.

Bij Barclays Capital is analist Julian Callow van mening dat de ECB de rente verder moet verlagen en het LTRO programma te verlengen. Hij verwijst in dat verband naar de recente World Economic Outlook van het IMF, waarin werd verwezen naar het gevaar op een volgende crisis.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content