ECB-kanon staat klaar om speculanten af te schrikken

Dat de republikeinse partij in de VS een duidelijk standpunt wenst in te nemen en hiervoor alle middelen inzet om haar politieke doelstellingen te bereiken, kan bij professor Stefan Duchateau nog op enig tactisch begrip rekenen.

Dat laatste geld echter niet voor de zoveelste carnavaleske streek van Berlusconi die uit louter eigenbelang het wankele evenwicht in de Italiaanse regering misbruikte.

Gelukkig dat de ECB onmiddellijk ingreep op de obligatiemarkten of het hernemen van het vertrouwen in de Eurozone zou abrupt zijn afgeknakt. Inmiddels heeft Berlusconi een bocht van 90° gemaakt en is de Italiaanse regering gered.

Het ECB-kanon stond weliswaar klaar om eventuele speculanten af te schrikken maar dat een dergelijk gebrek aan verantwoordelijkheidszin een politiek platform krijgt, wijst op de fundamentele zwakheden van onze democratische model.

Voor beleggers vormt dit geen reden voor paniek. Integendeel, indien er toch neerwaartse reacties zouden zijn van substantiële orde, dan vormt dit zowel voor aandelen als obligaties eerder een opportuniteit. Maar intussen gordels goed vastklikken …

Inmiddels zijn de Europese beurzen in het rood afgezakt, met voorlopig beperkte verliezen voor de belangrijkste indices. Van grote bewegingen is geen sprake, de beleggers wachten af tot een of andere vorm van oplossing in zicht komt. Welke vorm die zal aannemen, is voorlopig onduidelijk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content