EADS en BAE Systems mikken op fusie

De combinatie van het Europese EADS en het Britse BAE Systems vormt een reus in luchtvaart en defensie die groter is dan het Amerikaanse Boeing.

EADS en BAE Systems bevestigden vandaag de geruchten die gisteren door het persagentschap Bloomberg werden verspreid. De onderhandelingen zouden al maanden lopen. Volgens analisten zullen beide groepen dit jaar samen een omzet van 78 miljard euro boeken, tegenover 62 miljard euro (80 miljard dollar) voor Boeing. Volgens de geruchten zouden de aandeelhouders van EADS 60% en die van BAE Systems 40% van de nieuwe entiteit bezitten.

EADS, moederonderneming van Airbus, kan met deze operatie haar doelstelling voor 2020, namelijk een versterking van de defensietak, nu al bereiken. BAE Systems kan op zijn beurt zijn absolute afhankelijkheid van defensie verminderen. Defensie staat momenteel onder druk door de vele besparingen in de westerse landen.

De markten reageerden echter niet euforisch op het nieuws. EADS verloor 5%, terwijl BAE Systems 10% won. Dit bracht de kapitalisatie van de twee groepen in lijn met de 60-40 verdeling. Vandaag worden de twee aandelen omlaag gestuwd door ongeruste beleggers die vrezen dat de geplande kostenbesparingen pas binnen enkele jaren resultaat zullen hebben. Ook dreigt BAE Systems na de fusie contracten te verliezen met Boeing en uiteindelijk ook met het Amerikaanse leger.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content