Duitse exit zou geen onoverkomelijke problemen opleveren

Er is al veel gesproken over de mogelijkheid dat niet Griekenland maar wel Duitsland de eurozone zou kunnen verlaten. Paul de Grauwe, nu actief aan de London School of Economics, is van mening dat er wel degelijk valide argumenten voor dit scenario bestaan. Hij werkte mee aan een paper die het onderwerp van een Duitse exit behandelde.

Op de eerste plaats heeft Duitsland grote handelsoverschotten. Het land is gespecialiseerd in twee manieren van zakendoen: export, waar de Duitse bedrijven zeer goed in zijn, en het importeren van financiële claims, waar ze veel minder goed in zijn.

De Duitse overschotten hebben het land aan grote financiële risico’s blootgesteld. Hierbij speelt ook de factor speculatie een rol.

Belastingbetaler loopt niet zo veel risico’s

De financiële risico’s stellen de Duitse belastingbetaler toch niet bloot aan grote verliezen. De waarde van het geld hangt af van zijn koopkracht.

Geld ontleent zijn waarde niet aan een bepaalde dekking (zoals bijvoorbeeld goud), maar wel aan het geloof dat de mensen aan de waarde van dat geld hechten.

Het gevaar dat de Duitsers lopen in geval van een break-up van de eurozone is dat er te veel nieuw Duits geld zal zijn omdat buitenlanders dat geld ook zullen willen hebben. De Bundesbank kan dit echter voorkomen door het omruilen van het geld alleen toe te staan aan Duitsers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content