Duidelijke correlatie tussen economie en olieprijs
Er bestaat een duidelijke correlatie tussen goed economisch nieuws en de olieprijs. Goed nieuws doet telkens opnieuw de olieprijs opnieuw stijgen. Zachary Oxman, managing directeur bij grondstoffenspecialist TrendMax Futures, stelt vast dat de olieprijs in een stevige trading range noteert.
Een uitbraak uit die range kan snel leiden tot hogere olieprijzen. Het wachten is nu op meer macro-economische indicatoren die kunnen laten vermoeden dat de wereldeconomie aan de beterhand is.
Daarnaast moeten ook de olievoorraden in de Verenigde Staten op de voet worden gevolgd. Die zijn gestegen tot het hoogste niveau in 16 jaar, maar de inzet van een dalende trend kan onmiddellijk leiden tot een forse stijging van de olieprijs.
Ook de berichtgeving van het International Energy Agency (IEA) zal op de voet gevolgd worden. Deze organisatie meldde dat de vraag naar olie in maart met 4,40% is gedaald, hetgeen er op wijst dat de economische recessie inderdaad het gedrag van de consumenten beïnvloedt.
Het tij kan echter snel keren. Het doorzetten van een economisch herstel kan een snelle opleving van de vraag naar olie tot gevolg hebben, waardoor de prijs pijlsnel zou gaan stijgen.
De afgelopen maanden zijn de investeringen in olie-exploratie en -exploitatie sterk teruggelopen. Daardoor kan er in een mum van tijd de verhouding tussen vraag en aanbod scheef worden getrokken.
Chevron maakt de volledige kwartaalcijfers op 1 mei bekend, maar de oliemaatschappij gaf al te kennen dat de nettowinst over het eerste kwartaal fors lager zal uitkomen.
De oorzaak moet uiteraard worden gezocht bij de daling van de olie- en aardgasprijzen. Ongeveer een jaar geleden piekte de olieprijs op 147 dollar, om vervolgens terug te vallen naar 35 dollar per vat.
De consensusverwachting bij de analisten ligt op een nettowinst van 94 dollarcent per vat. Dat is minder dan de helft van de $2,48 die Chevron tijdens het eerste kwartaal van 2008 als winst kon boeken.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier