DSM ziet markt verbeteren, waagt zich nog niet aan guidance

DSM gaf vanmorgen een trading update over de gang van zaken tijdens het derde kwartaal. Dit waren de hoogtepunten van de boodschap:

Het derde kwartaal van 2009 heeft een voortzetting laten zien van de trends die zich aan het einde van het tweede kwartaal aftekenden, met aanhoudend sterke performance bij Nutrition en een verdere verbetering bij Materials Sciences. Het potentiële risico van een tijdelijk lagere vraag gedurende de zomerperiode deed zich niet voor.

Als gevolg van betere resultaten in juli en augustus bij de twee Materials Sciences-clusters en bij het Base Chemicals & Materials cluster, zal het bedrijfsresultaat uit doorlopende activiteiten vóór bijzondere posten over het derde kwartaal van 2009 naar verwachting ongeveer dubbel zo hoog zijn als de EUR 58 miljoen die in het tweede kwartaal werd gerealiseerd.

Ondanks de verbeterde resultaten in het derde kwartaal ten opzichte van het vorige kwartaal is de vraag van klanten nog steeds fragiel en blijven de economische vooruitzichten onzeker.

De voorrraadbewegingen in de bedrijfskolom en de ontwikkeling van de vraag in de eindmarkten zijn moeilijk los van elkaar te zien en moeilijk voorspelbaar.

DSM blijft zich daarom focussen op cash en kosten maar houdt tegelijkertijd vast aan zijn strategische commitment naar klanten, innovatie en kernwaarden. Dit wordt door de buitenwereld erkend, getuige het feit dat DSM onlangs is uitgeroepen tot de nummer 1 in zijn sector in de Dow Jones Sustainability World Index.

Voor het cluster Nutrition verwacht DSM dat de resultaten over het gehele jaar iets boven het niveau van 2008 zullen uitkomen. De resultaten bij Pharma zullen naar verwachting substantieel lager liggen dan vorig jaar, hoewel verwacht wordt dat de resultaten van DSM Pharmaceutical Products tegen het einde van het jaar beter zullen worden.

Bij Performance Materials en Polymer Intermediates is de vraag in het derde kwartaal duidelijk verbeterd ten opzichte van de eerste twee kwartalen van het jaar.

Bij Polymer Intermediates zou deze verbeterde situatie kunnen resulteren in een bijna break-even bedrijfsresultaat over 2009. Voor beide clusters blijft onzekerheid bestaan over de vraagontwikkeling gedurende de rest van het jaar.

Het cluster Base Chemicals & Materials zal naar verwachting in 2009 nog verlies lijden, ondanks een sterke verbetering in het derde kwartaal.

Gezien de onzekere economische omstandigheden en de onduidelijkheid ten aanzien van de toekomstige vraag doet DSM geen kwantitatieve uitspraken over de verwachting voor geheel 2009.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content