DSM blijft een koopkandidaat ondanks reorganisatie

DSM zag in het 2kw12 het EBITDA met 14% op jaarbasis dalen tot Eur 290 mln. Dat was in lijn met de marktverwachting, al lag het wel wat aan de lage kant van de range.

De daling werd volgens Theodoor Gilissen Bankiers veroorzaakt door een sterke teruggang van het resultaat bij Polymer Intermediates, waar het EBITDA daalde van Eur 93 mln in 2kw11 naar Eur 30 mln in 2kw12.

Die tegenvaller werd echter gedeeltelijk gecompenseerd door een meevallende groei van de EBITDA bij Pharma (+42% naar Eur 17 mln) en een meevallende daling bij Performance Materials (-6% naar Eur 77 mln). Het resultaat bij de belangrijkste divisie, Nutrition, steeg in lijn met de verwachtingen fractioneel met Eur 2 mln naar Eur 195 mln.

Geen verbetering

DSM ziet geen verbetering voor de rest van het jaar bij cyclische activiteiten als Performance Materials en Polymer Intermediates, waar het resultaat mogelijk zelfs verder verslechtert.

Gezien de zwakke economische omstandigheden heeft het concern verdere reorganisaties aangekondigd die in 2014 Eur 150 mln moeten opleveren.

DSM verwacht dit jaar nog geen positieve effecten van de aanvullende reorganisatie, maar in 2013 moet het positieve effect volgens Theodoor Gilissen Bankiers toch al wel merkbaar zijn.

Op de doelstelling van een EBITDA van Eur 1,4 à 1,6 mrd in 2013 gaat het bij de beoogde besparing om een aanzienlijk bedrag.

De kans dat de doelstelling voor 2013 wordt behaald is daarmee vergroot. De plannen leiden tot Eur 62 mln aan buitengewone lasten in het afgelopen tweede kwartaal en additionele kosten in de tweede helft van het jaar (totaal circa Eur 125 mln).

Het concern geeft geen verwachting voor de totale EBITDA in 2012, maar stelt nu dat de EBITDA bij de belangrijkste divisie, Nutrition, duidelijk boven die van 2011 zal liggen. Bij Pharma zal het resultaat licht verbeteren.

De omzet uit voortgezette activiteiten stabiliseerde op Eur 2.268 mln (totaal -1%) en de nettowinst voor buitengewoon resultaat daalde met 31% tot Eur 114 mln, per aandeel van Eur 0,97 naar Eur 0,67.

De nettowinst (-90% naar Eur 41 mln) daalde zo sterk door de hoge buitengewone bate in 2kw11 (Eur 226 mln) en de een buitengewone last van Eur 73 mln (voornamelijk reorganisatiekosten) in het afgelopen kwartaal. Het aandeel DSM verdient volgens volgens Theodoor Gilissen Bankiers nog steeds een koopadvies.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content