Drie factoren maken 2008 verschillend van 2011

Als een eventuele groeivertraging in de ontwikkelde landen zou overwaaien naar de opkomende wereld, dan zullen de gevolgen in elk geval volgens Carmignac niet vergelijkbaar zijn met de situatie van 2008, die om minstens drie redenen bijzonder hard aankwam voor de opkomende economieën en markten.

De gebeurtenissen in 2008 waren het gevolg van een plotselinge opdroging van de mondiale liquiditeit, die uiteraard een grotere uitwerking had op de meest risicovol geachte regio’s en activa.

In de tweede plaats was de export naar de ontwikkelde landen, die in crisis verkeerden, een belangrijke aanjager van de groei in veel opkomende landen.

Dit is nu minder het geval: er wordt zelfs verwacht dat de Chinese netto export de komende twee jaar geen bijdrage zal leveren aan het BBP.

Ten slotte hadden de beurzen van de nieuwe landen het tien jaren op rij beter gedaan dan de beurzen van de ontwikkelde landen. Momenteel hebben de meeste opkomende markten, en in de eerste plaats China, een periode van minder goede performance achter de rug; zij lijken nu minder kwetsbaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content