Drie factoren bepalen momenteel stemming op de beurzen

Een jaar geleden stond de AEX-index op de laagste stand van 199 punten. Daarna sloeg de stemming om, zo merkt ABN Amro op. Doemscenario’s werden verlaten en de hoop op herstel gloorde. In één jaar tijd is de beurs geklommen naar een niveau van bijna 340 punten. Een stijging van rond de 70%.

De laatste kwartaalcijfers lijken volgens ABN Amro dit optimisme te rechtvaardigen. Uit berekeningen van analisten bij de fondsen uit de S&P 500 blijkt dat er in het vierde kwartaal sprake was van een gemiddelde omzetgroei van 3,4% en een stijging van de winst per aandeel van 16,2%.

Drijvende krachten

Het is nog even wachten tot de volgende ronde aan bedrijfscijfers in april. Tot die tijd zullen drie bekende macro-economische ontwikkelingen de drijvende krachten achter de beursontwikkeling zijn: overheidsfinanciën (meer in het bijzonder Griekenland en de rol van de Europese Unie hierin), wereldwijde banengroei en tenslotte een beheersbare economische groei in Opkomende Landen. Recente pogingen om de uitbundige groei en bijbehorende inflatie in China te beheersen drukken de stemming even.

Onderhoud

Toch biedt deze periode volgens ABN Amro beleggers de kans om onderhoud aan hun portefeuille te plegen. Geld aan de zijlijn kan bijvoorbeeld gealloceerd worden richting bedrijfsobligaties als hier nog ruimte voor is. Sinds kort groeit de activiteit in de uitgifte van bedrijfsobligaties weer.

Als alternatief kan gekozen worden voor een ‘Credit Fund’. In de aandelensfeer kan het thema indirect in opkomende landen beleggen uit de kast gehaald worden als er even zorgen zijn over de groei van opkomende landen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content