Draghi kan niet inspireren

© REUTERS
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Ondanks een toespraak van Mario Draghi, waaruit mocht blijken dat de kansen op extra stimulus van de Europese Centrale Bank hoog mogen worden ingeschat, gingen de Europese beurzen donderdag duidelijk lager.

De mooie stijging van gisteren werd tenietgedaan. Wat mindere bedrijfsresultaten en opnieuw wat onzekerheid over de groei van de wereldeconomie leidden tot flink wat winstnemingen. De Eurostoxx50-index kreeg een tik van 1,5 procent. De Bel-20-index kon dankzij de eenzame klimmer Engie de schade beperken tot iets meer dan 1 procent.

De grootste daler – niet voor het eerst de afgelopen maanden – op de Brusselse beurs was Fagron (-10,5%). De producent van magistrale bereidingen voor apotheken moet in de Verenigde Staten vragen beantwoorden in een wijdverspreide fraudezaak bij Amerikaanse apothekers, waarbij patiënten te veel werd aangerekend. Tot nog toe is er geen aanklacht tegen Fagron en zijn er nog geen aanwijzingen dat Fagron rechtstreeks of onrechtstreeks bij deze fraude zou betrokken zijn. Maar het nieuws van mogelijke betrokkenheid komt natuurlijk op een bijzonder slecht moment voor Fagron. Het bedrijf zit midden in een verkoopproces en dit kan nooit een positieve invloed hebben op de gesprekken of op de verkoopprijs.

Een veel positiever verhaal zijn dan de kwartaalcijfers bij WDP (-0,2%). De vastgoedvennootschap gespecialiseerd in logistiek is marktleider in de Benelux en profiteert voluit van de opmars van e-commerce, waarbij het logistieke netwerk een cruciaal gegeven is. WDP kon dan ook een 16 procentstijging van de winst per aandeel aankondigen en opnieuw de winst- en dividendverwachting optrekken. WDP wil het dividend met 15 procent optrekken tot 3,90 euro per aandeel. Weldra zal WDP behalve in Brussel ook op Euronext Amsterdam genoteerd zijn.

Op die Amsterdamse beurs was TomTom (+8,3%) de uitblinker. De aanleiding is het bericht dat TomTom een globaal en meerjarenovereenkomst heeft gesloten met Uber voor het aanleveren van kaarten en verkeersinformatie van het allerhoogste niveau. Deze deal komt niet lang na een overeenkomst met Apple, twee iconische namen uit Silicon Valley. Het illustreert dat het Nederlandse bedrijf niet langer op sterven na dood is, maar juist springlevend. Dat dankt het onder meer aan de opkomst van de zelfrijdende wagen, waar beschikken over een accurate kaarttechnologie een kernelement is. De koers van TomTom is dit jaar dan ook al verdubbeld.

Vrijdag is het onder meer uitkijken naar de snelle schatting van de groei in het derde kwartaal in de eurozone. Daarnaast geven onder meer Agfa-Gevaert, Bekaert, Boskalis, Elia, EVS, Galapagos, Jensen en Sioen een stand van zaken over het derde kwartaal.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content