Doorvoeren van fundamentele hervormingen in India nog steeds geblokkeerd

In de opkomende wereld hield de algemene economische groeivertraging deze zomer aan, waarbij de reactie van de overheden in Latijns-Amerika volgens Carmignac overtuigender was dan in Azië.

Zo heeft de Braziliaanse regering in augustus een 5-jarenprogramma voor investeringen in de infrastructuur (autowegen, spoorwegen, vliegvelden) aangekondigd ten belope van 1,6% van het BBP.

De regering neemt ook talloze maatregelen ter verlichting van de belastingdruk. Bovendien nemen de staatsbanken het nu over van particuliere banken en kan de kredietverlening sneller worden opgevoerd (+26% sinds begin dit jaar).

Ook als de economische groei dit jaar nauwelijks op 2% komt, zou de renteverlaging van 8% naar 7,5%, waartoe eind augustus werd

besloten, dus wel eens de laatste daling van de cyclus kunnen zijn (een jaar geleden stond de rente op nog 12,5%!).

Groeitempo van Chinese economie blijft afnemen

In India wordt het doorvoeren van fundamentele hervormingen echter nog steeds geblokkeerd (meer dan 30 wetsontwerpen moeten nog worden behandeld) en zal de groei waarschijnlijk niet gauw weer boven het huidige tempo van 5,5% uitkomen.

Onder de inmiddels duidelijke invloed van meerdere factoren (uitstel van investeringen, met name in vastgoed, en daling van het handelsoverschot, maar ondersteuning van de binnenlandse consumptie) blijft het groeitempo van de Chinese economie afnemen.

Zolang deze tendens niet verslechtert, is het volgens Carmignac niet erg waarschijnlijk dat de Chinese autoriteiten een krachtig herstelplan zullen doorvoeren.

Dit wordt door de markten nog steeds afgestraft (de index van Chinese H-aandelen, die een beursnotering hebben in Hongkong, is sinds begin dit jaar met 6% gedaald).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content