Jasper Vekeman

Donald Trump en de grens van 20.000

Jasper Vekeman medewerker Trends en Moneytalk 

Zowel de Dow-Jones als de Amerikaanse overheidsschuld flirt met de grens van 20.000.

Beleggers keken de voorbije weken gespannen uit naar het moment dat de Dow-Jones, de meest iconische beursindex ter wereld, de historische grens van 20.000 punten voorbij zou gaan. Dat is niet gelukt. Maar de meeste waarnemers zijn ervan overtuigd dat het geloof in de economische renaissance onder president Donald Trump de Dow dat finale zetje wel zal geven.

Ondertussen is een andere historische grens van 20.000 geruisloos dichterbij geslopen: de Amerikaanse overheidsschuld is opgelopen tot bijna 20.000 miljard dollar, zowat 105 procent van het bruto binnenlands product. Onder president Obama zijn de Amerikaanse schulden bijna verdubbeld, en Trump heeft plannen om die berg flink aan te dikken. U hoeft er niet aan te twijfelen: dat magische getal 20.000 zal hier vlotjes voor de bijl gaan.

Mogelijk zullen beleggers weer gaan twijfelen aan de houdbaarheid van de overheidsschuld

Probleem

In 2017 zullen de rentes stijgen, voorspellen economen. Dat zou het einde van het jarenlange beursfeestje kunnen inluiden. Hogere rentes maken obligaties interessanter in vergelijking met aandelen, wat maakt dat de Dow mogelijk niet lang boven die 20.000 punten zal kamperen. Maar voor de 20.000 miljard schulden is de stijging van de rente een echt probleem. Als de rentekosten stijgen, hakt dat stevig in op de begroting. Mogelijk zullen beleggers zelfs weer gaan twijfelen aan de houdbaarheid van de overheidsschuld. Al lijkt dat laatste veeleer een probleem voor een klein land als België dan voor de grootste economie ter wereld.

In principe hebben de bedrijven in de Dow en de Amerikaanse schulden weinig met elkaar te maken. Maar symbolisch kan het wel tellen dat beide met de grens van 20.000 flirten. Helaas zeggen de 20.000 miljard schulden veel meer over de toestand van de wereld, dan het op hoop gedreven tussensprintje van Wall Street. Bezorgdheid is meer op zijn plaats dan euforie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content