Danny Reweghs

‘Doet ‘grexit’ goud weer blinken?’

Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De crisis in Griekenland is op korte termijn de grootste bedreiging voor de financiële markten. “Een Grieks bankroet en een vertrek uit de eurozone zou minstens een tijdelijke boost aan de goudprijs (in EUR) geven”, zegt Danny Reweghs, directeur analyse en strategie van MoneyTalk.

Het goud heeft de afgelopen jaren niet of nauwelijks heeft kunnen glanzen. Na ruim een decennium te zijn geklommen van 250 naar 1900 USD per ounce (31,1 gram), kreeg het gele metaal vooral in 2013 een stevige dreun (van 1800 naar 1200 USD). De dominante factor in de goudprijsvorming is de monetaire politiek van de centrale banken. De verwachte ommekeer in het rentebeleid in de VS heeft het gele metaal absoluut geen goed gedaan.

Een Grieks bankroet en een vertrek uit de eurozone zou minstens een tijdelijke boost aan de goudprijs geven

De Belgische belegger moet echter vooral kijken naar de goudprijs in euro (EUR). En dat is de voorbije maanden een positiever verhaal. Precies omdat de Europese Centrale Bank (ECB) pas sinds begin dit jaar volop de kaart van de kwantitatieve versoepeling (QE) heeft getrokken. In januari sprong de goudprijs dan ook van 950 naar 1150 EUR per ounce. Vandaag is nog de helft van die stijging (dus ongeveer 10%) over, terwijl de goudprijs in USD stabiel is tegenover begin dit jaar.

Griekse tragedie

Op korte termijn is de grootste bedreiging voor de financiële markten een crisis rond Griekenland. Een Grieks bankroet en een vertrek uit de eurozone zou minstens een tijdelijke boost aan de goudprijs (in EUR) geven. Alleen al maar omwille van de onzekerheid. We blijven dan ook het goud als verzekeringspremie van uw vermogen aanbevelen. Op de eerste plaats fysiek goud. Ook in volle eurocrisis in 2010-’11 was het gele metaal een bekend en voor de hand liggend vluchtoord voor angstige Europese spaarders en beleggers.

Goudmijnen

Voor actievere, risicobewuste beleggers bieden goudmijnaandelen ook een alternatief voor het edelmetaal zelf. Goudmijnen zijn de voorbije drie à vier jaar nog veel meer afgestraft geweest dat de goudprijs zelf. Daar waar het gele metaal zelf ruim 1/3 verloor, is de gemiddelde goudmijn ruim 2/3 van de beurswaarde kwijt gespeeld.

Voor actievere, risicobewuste beleggers bieden goudmijnaandelen ook een alternatief voor het edelmetaal zelf

Dat zien we aan de koersevolutie van de bekendste tracker op goudmijnen, de Market Vectors Goldminers (genoteerd op NYSE; ticker GDX; ISIN-code US57060U1007). De goudmijntracker met ticker GDX wordt uitgegeven door ETF-specialist Van Eck Global en noteert sinds mei 2006 op de NYSE Arca en steekt met kop en schouders boven de andere goudmijntrackers uit. Op dit moment heeft de tracker circa 6 miljard USD onder beheer. Goud en goudmijnen zijn aan een (lang) proces van uitbodeming bezig. Eens zo’n proces afgerond kan het snel gaan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content