Dividendaandelen als alternatief voor obligaties

© iStock
Ilse De Witte
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

Zolang het dividendrendement ruim boven het obligatierendement blijft, zijn beleggingen in dividendwaarden een goed idee, zegt Patrick Casselman, aandelenspecialist bij BNP Paribas Private Banking.

“Stel dat de Amerikaanse tienjarige rente van 2 naar 2,5 procent stijgt, dan oogt een dividendrendement van meer dan 3 procent nog altijd aantrekkelijk. Voor bedrijven in Europa ligt de lat nog veel lager. De rente in Europa is lager dan in de Verenigde Staten, en dat zal wellicht nog lang zo blijven. De Belgische tienjaarsrente bijvoorbeeld is nog altijd maar 1 procent.”

Casselman raadt Belgische beleggers die op zoek zijn naar dividendrendement vooral Belgische aandelen aan. “Je riskeert twee keer belasting te betalen op buitenlandse dividenden. Op het dividend van de Franse energieleverancier Engie, het vroegere GDF Suez, betaalt de Belgische belegger bijvoorbeeld 30 procent bronheffing in Frankrijk, en dan nog eens 25 procent Belgische roerende voorheffing op wat er overschiet. Dan beleg je beter via een fonds in buitenlandse dividendwaarden.”

De Belgische vastgoedvennootschappen springen dan snel in het oog. Vastgoedgroepen als Cofinimmo, Befimmo, Aedifica en WDP zijn verplicht het grootste deel van hun winst uit te keren aan hun aandeelhouders. Ook hun schuldgraad en de spreiding van hun activa moeten voldoen aan wettelijke regels. Met stabiele dividendbetalers zoals Proximus, bpost en Elia kunnen beleggers volgens Casselman eveneens weinig verkeerd doen.

De Belgische netbeheerder Elia werd halfweg september ontdekt door het Nederlandse beurshuis Rabo. De analisten Jorn Koch en Michel Aupers noemen het bijna een alternatief voor obligaties. “De resultaten zijn rechtstreeks gelinkt aan het rendement van Belgische overheidsobligaties en onrechtstreeks aan het rendement van Duitse overheidsobligaties”, klonk het. “Daardoor biedt het aandeel een natuurlijke bescherming tegen renteschommelingen.”

De overheid reguleert de inkomsten van Elia, en vanaf 2016 is de methode voor de tariefberekening eenvoudiger en beter te begrijpen. De analisten van Rabo verwachten daardoor meer opvolging van het aandeel, wat kan leiden tot een opwaardering. Ze vermelden er wel bij dat het dividend van de netbeheerder de komende jaren minder snel zal stijgen dan in het verleden. Houd er wel rekening mee dat de roerende voorheffing op dividenden vanaf 2016 naar 27 procent klimt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content