Discussie over valuta-oorlog lijkt vroegtijdig dood te bloeden

De neutrale bandbreedte waarin de beurs zich beweegt verveelt financieel journalisten. Het nieuwe onderwerp waarmee de kranten elke dag gevuld worden heet ‘valuta-oorlog’, zo merkt ABN Amro op.

Het verwijst naar de stevige bewegingen op de valutamarkt. Niet zozeer een oorlog, maar gevolg van flitskapitaal, beleggers die naar valuta van grondstofrijke landen vluchten omdat zij de kwantitatieve verruiming niet vertrouwen.

Op dit moment is het de dollar die lijdt. Dat “lijden” betekent een verzwakking ten opzichte van de euro en dat is een verbetering van de exportpositie voor Amerikaanse bedrijven ten opzichte van de Europese.

Oorzaak is dat beleggers en valutahandelaren enigszins geschokt zijn over het gemak waarmee de Fed afgelopen week aangaf bereid te zijn het ruimhartig monetaire beleid te handhaven.

Pas bij een stevige economische groei in de VS komt daar verandering in. De ECB liet zich op dit onderwerp niet uit de tent lokken, die gaf een paar dagen later aan dat bij het bereiken van economische groei de taak is volbracht.

Zo lijkt de discussie al vroegtijdig dood te bloeden. Wat rest zijn de al jaren aanhoudende plaagstootjes richting de Chinese yuan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content