Didier Saint-Georges (Carmignac): “Eurozone zal zelf oplossingen moeten vinden”

Iedereen heeft het over het risico van ‘Japanisering’ van de ontwikkelde economieën, en dan vooral van Europa. Het is iedereen duidelijk dat onze regeringen het risico lopen om dezelfde fout te begaan die de Japanse overheid in het begin van de jaren ’90 heeft gemaakt: het onderschatten van het risico van een economische groeivertraging en van de noodzaak om de banksector te kapitaliseren.

Didier Saint-Georges (Carmignac): “Voor Japan ging het decennium van de jaren ’90 verloren omdat het te lang aarzelde om voldoende monetaire en budgettaire ondersteuning te bieden, en omdat de bankbalansen, nadat de vastgoedzeepbel op de archipel uiteenspatte, te lang op een niveau gehouden werden dat net toeliet om te overleven, maar ontoereikend was om het herstel krachtig te ondersteunen. De parallel is verhelderend, maar kan niet helemaal worden doorgetrokken. Japan heeft inderdaad een langdurige groeivertraging doorgemaakt, maar het economische model heeft zich aangepast.”

De inwoners van Japan hebben hun consumptietempo verlaagd en hun spaarquote massaal opgetrokken, waardoor de Japanse overheid de gigantische staatsschuld kon financieren. Tegelijkertijd hebben de Japanse exportbedrijven, die voordien al zeer succesvol waren, de kansen kunnen grijpen die hun werden geboden door de rest van de wereld, met name de Verenigde Staten en Europa, waar niet dezelfde problemen heersten als in Japan.

Didier Saint-Georges: “Het Europese model ziet er vandaag heel anders uit: de meeste grote landen moeten het vertrouwen van de internationale leningverstrekkers winnen om hun schuld te financieren, en de Verenigde Staten (en Duitsland) zijn niet in staat om als krachtige locomotief voor de Europese export te fungeren. Daarom kan het Japanse scenario niet klakkeloos op de Europese toestand worden toegepast. De eurozone zal zelf oplossingen moeten vinden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content