Deze week onder andere cijfers van Home Depot en Wal-Mart

Op basis van de futures stevenen de Amerikaanse beurzen op een lagere opening af, met een verlies van ongeveer een kwart procent voor de S&P 500. Er is niet alleen de Europese begrotingscrisis die de beleggers bezighoudt, maar ook de economische situatie baart enige zorgen.

De prijs voor een vat Brent is teruggevallen tot onder het niveau van 112 dollar, wat het laagste niveau is in meer dan vijf maanden. De daling van de olieprijs kan niet worden losgekoppeld van de vrees voor een verdere vertraging van de wereldeconomie.

Aandacht verplaatst zich ook in VS naar macro-economische indicatoren

De meeste macro-economische indicatoren, die de afgelopen week werden gepubliceerd, wezen volgens ABN Amro op een verbetering van de economische vooruitzichten. Ook de overgrote meerderheid van de gepubliceerde bedrijfsresultaten waren positief en veelal beter dan verwacht.

De internationale aandelenmarkten bleven echter in de ban van de Europese politieke verwikkelingen en per saldo daalden de koersen op de meeste markten met 0,5% tot 1,5%.

De Nederlandse AEX was een positieve uitzondering en won 0,7%, waarbij de stijging van KPN door een bod van America Movil op 28% van de aandelen een positieve bijdrage leverde.

Niettemin bevindt de index zich technisch gezien in gevaarlijk gebied omdat een neerwaartse uitbraak uit het – opwaarts gerichte – trendkanaal dreigt.

Inmiddels loopt het resultatenseizoen voor bedrijven ten einde. Bedrijven die de komende week hun resultaten over het eerste kwartaal publiceren zijn onder andere Vivendi, Merck, Home Depot en Wal-Mart.

De aandacht zal zich volgens ABN Amro weer wat meer verplaatsen naar de macro-economische indicatoren. Beleggers zullen uitkijken naar de tweede schatting van de economische groei over het eerste kwartaal in verschillende Europese landen.

Daarnaast is de Philadelphia Fed-index een interessant cijfer omdat het een van de eerste indicatoren is die een beeld geeft van de economische situatie in dit district in mei.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content