Deze aandelen werden door investeerders afgestraft

© Getty Images
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Niet voor alle sectoren is een lagere of zelfs negatieve rente een zegen. Heel wat aandelen noteren op het laagste niveau in jaren. Dat biedt kansen voor beleggers.

Vorige week schoven we een resem Belgische langetermijnfavorieten naar voren, die er de voorbije jaren of decennia bovenuit staken en hebben bewezen het op langere termijn het beter te doen dan de beursindex, de Bel-20. Maar we stellen al enkele jaren vast – en dit jaar nog meer – dat enkele sectoren het verschrikkelijk moeilijk hebben en door de investeerders flink zijn afgestraft.

Heel wat aandelen uit die sectoren noteren op het laagste niveau in jaren, soms zelfs van de afgelopen vijf jaar of nog langer. Nochtans gaat het vaak om ondernemingen met een bepaalde naam en faam. We mogen die kansen niet zomaar negeren. We moeten daar ook op inspelen. Het enige verschil met de langetermijnfavorieten is onze beleggingshorizon.

Voor deze categorie van herstelkandidaten is ons perspectief de korte tot middellange termijn, terwijl bij de basiswaarden of langetermijnfavorieten de klemtoon ligt op de middellange tot lange termijn. Concreet betekent dat voor de herstelkandidaten maanden tot enkele jaren, terwijl het bij de basiswaarden de bedoeling is ze meerdere jaren aan te houden.

Ruime keuze

Herstelkandidaten zijn niet moeilijk te vinden. De keuze is bijzonder ruim, vooral omdat de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China het economische plaatje de voorbije twaalf tot vijftien maanden donkerder heeft gekleurd. Door de daaruit voortvloeiende onzekerheid consumeren en investeren de gezinnen en de bedrijven minder. Het gevolg is recessiegevaar, onder meer in de eurozone. Klassiek conjunctuurgevoelige sectoren, zoals automobiel, bouw, chemie, staal enzovoort, lijden erg onder die situatie. De aandelen uit die sectoren doen dan ook niet mee aan de herstelbeweging van de indexen dit jaar. Ook andere sectoren, zoals de landbouwsector, hebben last van het escalerende handelsconflict. Ook daar liggen dus kansen.

Dat niet voor alle sectoren een lagere of zelfs negatieve rente een zegen is, blijkt overduidelijk uit de belabberde beursprestaties van de Europese bankaandelen het afgelopen jaar. De waarderingen zijn extreem laag en het pessimisme in de sector is bijzonder groot. Daardoor moeten de koersen toch stilaan de bodem bereiken. U leest het, er liggen wel wat kansen voor het oprapen.

Aandelen/sectoren met herstelpotentieel

 • Auto: Daimler, BMW, Renault, PSA Group
 • Banken: KBC, ING, ABN AMRO
 • Bouw/bagger: Boskalis, CFE
 • Chemie: Solvay, Bayer, BASF
 • Landbouw: vooral meststoffen zoals K+S, Mosaic
 • Nutsector: Engie
 • Oliediensten: Schlumberger, TechnipFMC
 • Post: bpost, PostNL
 • Staal: ArcelorMittal, Bekaert
 • Overige Belgische bedrijven: Balta Group, Ontex, Van de Velde
 • Amerikaanse probleemgevallen zoals GE en Kraft Heinz

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content