Dexia: “Wat zijn de krachtlijnen van het nieuwe Chinese vijfjarenplan?”

Het Chinees Nationaal Volkscongres hechtte op 14 maart zijn goedkeuring aan het langverwachte twaalfde vijfjarenplan (VJP). De vijfjarenplannen werden door de Chinese Communistische Partij in het leven geroepen om vorm te geven aan de Chinese economie op basis van beslissingen die werden genomen tijdens de plenaire zittingen van het Centraal Comité en op de nationale congressen. De partij speelt een belangrijke rol in het leggen van de basis en de principes van ‘een socialistische maatschappij met Chinese kenmerken’, waarbij strategieën werden uitgewerkt voor economische ontwikkeling, hervormingen en groeidoelstellingen.

Dexia: “Dit nieuwe VJP wordt misschien wel het belangrijkste ooit: naarmate het Aziatische continent zich ontwikkelt en rijker wordt, wordt China de groeimotor van de wereld en neemt het snel de leidende rol van de VS over, nu het onlangs dat land op het vlak van de industriële productie voorbij stak. Voor China is het nieuwe VJP cruciaal voor het opbouwen van een welvarende en duurzame maatschappij in alle opzichten.”

Het is ook van kritiek belang voor het vergaand uitdiepen van de

bestaande hervormingen. Dexia: “De zogenaamde ‘Harmonieuze maatschappij’, de doctrine van president Hu, is de richtlijn die achter het nieuwe plan schuilgaat, en die eigenlijk streeft naar de totstandkoming van sociale harmonie, d.w.z. het bijsturen van de grote inkomenskloof tussen landelijke en stedelijke gebieden, tussen de westelijke en oostelijke regio’s, en tussen arm en rijk. Dat is belangrijk omdat de Gini-coëfficiënt (een maatstaf voor de inkomensongelijkheid) in het geval van China tijdens de voorbije paar jaren is toegenomen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content