Dexia (AM): “Politici zijn verbazingwekkend handig met uitstelgedrag”

De aandelenmarkten hebben in 2012 een goede start genomen en beleggers worden zelfs opnieuw voorzichtig optimistisch.

Door het vooruitzicht op een systemische bankencrisis af te wenden, heeft de ECB wat tijd gekocht voor de overleving van de eurozone.

Het valt nog af te wachten of de regeringen van de landen uit de eurozone goed gebruik zullen maken van die tijd.

Dexia (AM): “Het blijft ons immers verbazen hoe handig politici zijn met uitstelgedrag. Aangezien de benadering om het probleem stukje per stukje aan te pakken overduidelijk heeft gefaald, zijn de beslissingnemers nu overgeschakeld op een strategie waarin alles aaneenhangt. Iedereen kent en begrijpt ook de uitdagingen, maar de jongste zestien maanden hebben we gezien dat de toepassing van de maatregelen niet beantwoordde aan de verwachtingen, of op zijn minst niet aan wat echt nodig was. De huidige ruzie over het mogelijke verlies van de Griekse economische soevereiniteit herinnert er ons pertinent aan dat het risico op “politieke ongevallen” groot blijft.”

Hoewel het aanbod van de ECB om gedurende drie jaar onbeperkt liquiditeiten ter beschikking te stellen van de banken, de zaken misschien kan veranderen, effent dit voorstel ook het pad naar een verdere fragmentatie van de bankenmarkt.

Veel banken zullen de goedkope leningen van de ECB immers gebruiken om binnenlandse obligaties te kopen, maar de meeste financiële instellingen zullen hun blootstelling aan schuldpapier van andere landen verder verminderen.

Dexia (AM): “Ook zullen ze, aangezien ze hun schulden aan het afbouwen zijn, voorrang blijven geven aan binnenlandse leningen en proberen om buitenlandse activa en schuldverplichtingen op elkaar af te stemmen. Ook de toezichthouders zullen wellicht dit proces aanmoedigen, aangezien ze hun binnenlandse financiële systemen proberen in te dekken tegen risico’s.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content