Dexia (AM): “Liquiditeitsgedreven beursrally’s zijn gevaarlijk”
De beleggers stellenhun hoop in een nieuw soort van Goldilocks-economie: een overvloed aan beschikbare liquiditeiten, gecombineerd met een redelijke economische groei.
De beleggers hopen dat we de overgang beleven van een acute fase van de crisis naar een meer chronische fase. Het is immers zo dat existentiële crisissen worden aangedreven door liquiditeiten en door de fundingnoden van de staten en banken, terwijl chronische crisisfasen worden aangestuurd door aanpassingen van de reële economie.
Dexia (AM): “De FED zal mogelijk de rente dicht bij 0% houden tot eind 2014, terwijl de centrale banken van de belangrijkste groeilanden inmiddels ook hun kortetermijnrente aan het verlagen zijn. Op korte termijn stelt de overvloed aan liquiditeiten alle andere elementen in de schaduw. Hoewel het overspoelen van de markt met een stortvloed aan liquiditeiten de uiteindelijke risico’s sterk doet dalen, pakt dit het probleem van de solvabiliteitscrisis niet bij de wortel aan. Het zou zelfs contraproductief kunnen werken, omdat het er mee voor zorgt dat de nochtans noodzakelijke hervormingen niet dadelijk worden uitgevoerd.”
Natuurlijk zijn gewaarborgde “carry trades” in het verleden gebruikt om de winstgevendheid van het banksysteem te ondersteunen. Dat was vooral het geval in het begin van de jaren negentig in de Verenigde Staten. Dit keer is de situatie echter anders.
Dexia: “Schuldpapier van de Europese landen is niet langer risicovrij, zoals ook blijkt uit de “Japanisering” van de Europese bankensector. Rally’s op de aandelenmarkten die worden aangedreven door de massale beschikbaarheid van liquiditeiten, zijn gevaarlijk omdat ze de aandelenkoersen naar een niveau sturen dat hoger ligt dan het peil dat door de fundamentals verantwoord kan worden, en omdat ze de beleggers blind maken voor de thema’s die er echt toe doen.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier