Demografische evolutie biedt nieuwe beleggingsopportuniteiten

Ieder jaar groeit de wereldbevolking aan met het equivalent van de bevolking van Duitsland, en tegen 2050 zou de aarde meer dan 9,3 miljard inwoners tellen.

De bevolking wordt niet alleen groter, maar ook ouder. Bovendien neemt haar koopkracht globaal gezien toe, vooral in de opkomende landen.

Welke sectoren en ondernemingen zijn het best geplaatst om de grote uitdagingen van die ontwikkelingen aan te gaan?, zo vraagt Belfius zich af. En welke kansen vloeien eruit voort voor de beleggers?, is een vraag die daar logisch uit voortspruit.

Einde 2011 leefden er 7 miljard mensen op aarde, een cijfer dat volgens de eerste bevolkingsprognoses van de Verenigde Naties tegen 2050 zou oplopen tot 9,3 miljard, waarvan 2 miljard 60-plussers.

Naast de onstuitbare groei van de wereldbevolking neemt immers ook de gemiddelde levensverwachting toe, wat op termijn tot een vergrijzing zal leiden, zowel in de ontwikkelde landen als in de ontluikende landen.

Tegelijk neemt het aandeel van de middenklasse in de wereldbevolking gestaag toe. Tegen 2030 zullen er in landen als Brazilië, Rusland, India en China dubbel zoveel gezinnen als vandaag een jaarinkomen van meer dan 6 000 dollar hebben.

Die ontwikkelingen – groei en vergrijzing van de bevolking, explosie van de koopkracht in de opkomende landen – zullen de natuurlijke rijkdommen steeds meer onder druk zetten, de wereldvraag naar goederen en diensten doen toenemen en tot andere consumptiepatronen leiden.

Dat schept dus groeimogelijkheden voor de ondernemingen die in staat zijn er op een verantwoorde manier op in te spelen.

Een themafonds verdeeld door Belfius Bank

Belfius stelt in samenwerking met Dexia Asset Management een gloednieuw thematisch aandelenfonds voor. Het belegt in een selectie van internationale ondernemingen die voordeel kunnen halen uit de bevolkingsevolutie.

Dexia Equities L Global Demography, een compartiment van de bevek naar Luxemburgs recht Dexia Equities L, wordt beheerd door Dexia Asset Management en in België exclusief verdeeld door Belfius Bank. Het mikt op beleggers met een ‘dynamisch’ portret.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content