De wonderbaarlijke avonturen van Baron von Münchhausen in Spanje

Met de recente ontwikkelingen in Spanje is de eurocrisis terug van nooit weggeweest. De crisis graaft zich volgens professor Stefan Duchateau geleidelijk een weg naar de kern van het probleem. De sterk uiteenlopende evolutie van de competitiviteit tussen de diverse lidstaten splijt de Eurozone doormidden, tegen de achtergrond van grote verschillen in budgettaire discipline en een fundamenteel verzwakte financiële sector.

De financiële situatie van de Spaanse overheid kan op korte termijn worden gestabiliseerd. De ECB weet intussen ook beter hoe ze de ontaarding van een dergelijke crisis moet verhinderen en voorziet de Spaanse banken van ruime liquiditeit.

Maar dit vergt een steeds oplopende financiële capaciteit die kortelings tegen een muur van Duits wantrouwen aanloopt en de oorzaak voor de voortdurende aanvallen op de integriteit van de Eurozone niet remediëert, integendeel.

Het dramatische verlies aan competitiviteit vormt immers de kern van het Spaanse probleem. Sedert de oprichting van de Eurozone verloor Spanje relatief t.o.v. Duitsland liefst 18% aan productiviteit. Dit resulteerde in een relatief verlies van 35% (!) in industriële productie. Dit kan bezwaarlijk de bedoeling zijn geweest van een prestigieus project als de Euro …

Instorting bouwsector kost Spanje 1,50 miljoen jobs

Een terechte vraag is dan waarom een dergelijke evolutie niet eerder voor problemen zorgde. Het antwoord is eenvoudig : De explosieve groei van de bouwsector in Spanje maskeerde de geleidelijke achteruitgang van de externe competitiviteit. Wanneer echter deze interne groeicomponent zeer abrupt tot stilstand komt, wordt de economie keihard geconfronteerd met zijn gebrek aan efficiëntie en kijkt binnen de kortste keren aan tegen onoverkomelijke overheidstekorten.

De ineenstorting van de bouwsector kost Spanje van 2008 tot nu (rechtstreeks) meer dan 1,4 miljoen jobs. Dit is zowat de helft van de aangroei van de totale werkloosheid. Met besparingen alleen, kan een dergelijk probleem onmogelijk ten goede worden gekeerd. Integendeel, ze zullen de economie nog verder in een recessie duwen. Enkel Baron von Münchhausen sleurde zichzelf aan de eigen haren uit het moeras.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content