De wereld volgens vermogensbeheerder Janus Henderson

© Sean_Kuma (iStock)

“Beleggers moeten nadenken over de voordelen van het actieve beheer van hun beleggingen, na de abnormaal lage volatiliteit in 2017”, zegt Andrew Formica, de co-CEO van de Angelsaksische vermogensbeheerder Janus Henderson.

De Angelsaksische vermogensbeheerder Janus Henderson, die in 2017 ontstond uit de fusie van Janus Capital en Henderson Group, beheert ruim 370 miljard dollar. Meer dan de helft van de activiteit bestaat uit aandelenfondsen. Verscheidene van die producten hebben vier of vijf Morningstar-sterren. De beheerder gaf onlangs in Londen een presentatie aan de Europese pers, waarin hij uitleg gaf over de langetermijntrends waarmee beleggers rekening moeten houden.

‘We laten ons weinig beïnvloeden door macro-economische factoren’

“Die trends zullen de wereld waarin we leven vorm geven”, onderstreepte Andrew Formica, de co-CEO van Janus Henderson. “We denken dat beleggers moeten nadenken over de voordelen van het actieve beheer van hun beleggingen, na de abnormaal lage volatiliteit in 2017. De stijging van de rente en het teruggeschroefde stimuleringsbeleid van de centrale banken zullen leiden tot meer uiteenlopende prestaties.”

Formica wees erop dat de grootste ETF in Amerikaanse aandelen zijn posities gemiddeld slechts negen dagen aanhoudt. “Die producten worden gebruikt om te traden, niet om te beleggen op lange termijn.” Beleggers die hun pensioen willen plannen, raadde hij aan in te spelen op langetermijnthema’s zoals technologie, duurzaamheid en gezondheidszorg. Hamish Chamberlayne, de beheerder van het fonds Janus Henderson Global Sustainable, adviseerde in te zetten op bedrijven die oplossingen vinden voor de sterke groei van de wereldbevolking die de komende twintig jaar wordt verwacht.

Voorspelbare cashflow

Steve Weeple, de beheerder van Janus Henderson Global Equity, heeft een voorkeur voor kwaliteitsbedrijven met een hoge en voorspelbare cashflow en weinig schulden, die hun minderheidsaandeelhouders goed behandelen. Die aandelen wil hij kopen tegen aantrekkelijke waarderingen. “Ons doel is een kwaliteitsportefeuille van veertig à zestig langetermijnposities samen te stellen, met sectorvoorkeuren die sterk verschillen van de index. Dat komt doordat we ons bij de selectieprocedure weinig laten beïnvloeden door macro-economische factoren.”

De focus van de portefeuille ligt vooral op de digitalisering van het betalingsverkeer (met een bedrijf zoals Mastercard), energie-efficiëntie (Continental), consumptie in de opkomende landen (Tiger Brands) en disruptieve modellen. Ook technologie speelt een hoofdrol in het fonds, met namen als Alphabet en Microsoft.

“Een van onze favoriete aandelen is Icon, een groep waarmee we kunnen inspelen op de gezondheidszorgsector, zonder de onzekerheid die gepaard gaat met medisch onderzoek. Grote farmaceutische laboratoria besteden onderzoeksprogramma’s uit aan bedrijven zoals Icon”, zegt Weeple. Hij maakt zich weinig zorgen over de Amerikaanse tariefmaatregelen. “De protectionistische barrières hebben als doel bedrijven te beschermen die niet over concurrentievoordelen beschikken. Dat zijn niet de bedrijven waar wij onze pijlen op richten.”

Half miljoen eeuwelingen

De sector van de gezondheidszorg maakte de afgelopen drie jaar een moeilijke periode door. Toch blijft Andy Acker, de beheerder van het fonds Janus Henderson Life Sciences, geloven dat de vooruitzichten gunstig blijven voor bedrijven die innovatieve behandelingen ontwikkelen. “De vergrijzing is een langetermijntrend. In Groot-Brittannië zal het aantal eeuwelingen in de komende decennia stijgen van 40.000 tot meer dan een half miljoen. Dat komt doordat oudere mensen vier keer meer geneesmiddelen gebruiken. In de meeste ontwikkelde landen zien we dezelfde trend. De fundamenten blijven dus gezond.”

Acker benadrukt dat de sector een gepaste vergoeding moet blijven krijgen voor de risico’s die gepaard gaan met de ontwikkeling van nieuwe behandelingen. “De periode waarin de laboratoria die behandelingen kunnen commercialiseren, is beperkt, maar de winst voor de samenleving is voor eeuwig. Met de nieuwe behandelingen voor hepatitis C kunnen veel patiënten op lange termijn worden verzorgd. Bij de lancering kostten ze meer dan 1000 dollar. Maar die prijs daalt snel.” In kankerbehandelingen zijn de komende jaren belangrijke innovaties te verwachten, deels door de aanzienlijke prijsdaling van de individuele DNA-sequentiebepaling.

Obligaties

Janus Henderson beschikt ook over een sterke competentie in obligatiebeheer, en meer in het bijzonder in bedrijfsobligaties. Volgens Thomas Ross, de beheerder van Janus Henderson Euro High Yield, keert de highyieldmarkt terug naar een normaler niveau in vergelijking met de vorige jaren. “Wij zullen duidelijkere verschillen beginnen te zien tussen bedrijven die goed worden beheerd en bedrijven die niet goed worden beheerd. Dat wordt een groot probleem voor de ETF’s op de bedrijfsobligatiemarkt, maar het zou in het voordeel moeten spelen van actieve beheerders zoals wij.”

Steve Drew, de beheerder van Janus Henderson Emerging Markets Corporate Bonds, is de markt van de bedrijfsobligaties vooral aantrekkelijk op de opkomende markten. “Er zijn steeds meer bedrijven die obligaties in dollar uitgeven. De daling van Amerikaanse dollar zorgt voor een structureel gunstig klimaat voor obligaties uit de opkomende landen. Maar we moeten goed in de gaten houden in welke richting dat de komende maanden evolueert, gezien de protectionistische richting die de Verenigde Staten inslaan. De stromen die zich richten op de opkomende obligaties zijn zeer groot en wellicht structureel. In de komende tien jaar zullen de helft van die stromen afkomstig zijn van de Chinese markt.”

De wereld volgens vermogensbeheerder Janus Henderson

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content