De VIX wordt nu cruciaal, waakzaamheid blijft geboden

De markten incasseerden enkele stevige opdoffers in de afgelopen dagen. Voor de meeste analisten is er echter nog geen vuiltje aan de lucht, maar wie naar de onderliggende marktindicatoren volgt, zag dat de volatiliteitsindex, beter bekend als de VIX index, een grote sprong maakte.

Dit impliceert een toename van de kans op meer onheil in de komende periode. Een duidelijke waarschuwing voor de maandenlange stijging van de aandelenmarkt.

Uiteraard volgde op de correctie een terugslag omhoog, waardoor de VIX terugviel onder grens van 20 indexpunten. Toch dienen aandachtige beleggers volgens Nico Pantelis van Slim Beleggen de VIX in de komende dagen en weken van nabij op te volgen. Als de volatiliteit terug opveert, dan is er daadwerkelijk iets mis in de markt en zal er een grotere correctie volgen. Voor de S&P 500 ligt de eerste steun dan op 1250 dollar, maar wellicht zakken we door tot 1150 dollar.

Bewegingen in de VIX in komende weken worden cruciaal

Echter, als de VIX terug kalmeert, dan mogen we ons volgens Pantelis op afzienbare termijn verwachten aan nieuwe records voor enkele belangrijke indices, waaronder de S&P 500. Maar zo ver is het dus nog niet.

De beweging van de VIX wordt cruciaal in de komende weken. Pantelis blijft voorlopig aan de zijlijn van de markt staan en adviseert de beleggers om de vrijgekomen cash te gebruiken om nog meer koopjes in de markt op te pikken. Een aantal aandelen raken op de huidige koersniveaus inderdaad weer aantrekkelijk gewaardeerd, maar het lijkt te vroeg om al opnieuw in te stappen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content