Danny Reweghs

De vijf favoriete beursthema’s voor 2017

Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

In de laatste beurscolumn van het jaar blikken we vooruit op 2017. Wat zijn de favoriete beursthema’s voor het volgende jaar?

Thema 1: Verder herstel van edelmetalen

Het afgelopen jaar klom goud uit de neerwaartse spiraal waarin het terecht was gekomen in het voorjaar van 2011. Het herstel van de goudprijs was spectaculair tot de zomer van 2016, kort na de brexit. De tweede jaarhelft was een stuk minder. Daarbovenop viel de goudprijs verrassend terug, als een reactie op de verkiezing van Donald Trump. Nochtans zal net de nieuwe Amerikaanse president voor onzekerheid zorgen en de job van de centrale banken bemoeilijken. Dat zal het gele metaal toelaten de opwaartse beweging een nieuw elan te geven in 2017. Ook goudmijnen kunnen verder herstellen en minstens de forse prestatie van 2016 evenaren.

Thema 2: verder herstel van de landbouw

We denken dat 2017 het jaar zal zijn waarin de landbouwsector kan herstellen. Aan de langetermijnperspectieven is de jongste jaren niets veranderd. Toch zagen we tussen 2011 en 2016 forse prijsdalingen voor de landbouwgrondstoffen omdat de oogsten erg meevielen. Die bodemprijzen hebben de inkomens en de investeringen van landbouwers onder druk gezet. Intussen reageert de sector met een consolidatiegolf. We verwachten dat dat een verder koersherstel zal inluiden en de landbouwaandelen een betere prestatie dan de index zullen voorleggen.

Thema 3: verder herstel van de oliewaarden

We begonnen 2016 met een nieuwe val van de olieprijs, zelfs even tot onder 30 dollar per vat. Maar vooral de voorbije maanden vertrouwt de markt erop dat de neerwaartse trend is gekeerd. Dat kan in 2017 zorgen voor een geleidelijke herneming van de investeringen en dat moet vooral een verder herstel van de oliedienstenbedrijven inluiden.

Thema 4: focus op cyclische aandelen

De marktfocus verschuift volop van de monetaire naar de budgettaire expansie. Dat betekent op de aandelenmarkten dat beleggers overschakelen van stabiele dividendaandelen naar de jarenlang achtergebleven cyclische waarden.

Thema 5: comeback van de gezondheidssector

De farma- en biotechsector heeft een moeilijk jaar achter de rug. We denken dat de markt te pessimistisch kijkt naar de komende jaren. Dat geldt in het bijzonder voor de Belgische biotechsector, waar we in de loop van 2016 forse koersdalingen zagen. die waren, op basis van de evoluties in de pijplijnen van de bedrijven, overdreven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content