Danny Reweghs

‘De verwachte doorbraak van de goudprijs hebben we dit jaar nog niet gekregen’

Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De verwachte doorbraak van de goudprijs hebben we dit jaar nog niet gekregen. Maar nieuwe aandacht voor de wereldwijde schuldenproblemen zal de goudprijs op termijn weer doen glanzen. Dat zegt Danny Reweghs, Directeur strategie Inside Beleggen.

We hoeven niet rond de pot draaien: de verwachte doorbraak van de goudprijs hebben we dit jaar nog niet gekregen. Integendeel zelfs: de goudprijs is na een nieuwe mislukte poging in het voorjaar om door de grens van 1360 dollar per troy ounce (31,1 gram) te breken, in ijltempo teruggevallen onder 1200 dollar, en zelfs tot 1160 dollar midden augustus. We staan nu een kleine 10 procent onder het niveau van begin dit jaar.

De verwachte doorbraak van de goudprijs hebben we dit jaar nog niet gekregen

Toch gaan we er nog altijd van uit dat de goudprijs sinds eind 2015 en begin 2016 een trendommekeer heeft ingezet. Voor wie kort daarvoor in het edelmetaal had belegd, was het een schot in de roos, vooral door de explosieve stijging van de goudmijnen, die tussen 2011 en eind 2015 met een afslachting van gemiddeld 85 procent zijn geconfronteerd. Maar sinds de tussentijdse piek in de zomer van 2016 wachten we al twee jaar op een vervolg.

Bodemvorming

Er is een definitieve doorbraak als het goud boven 1360 dollar uitstijgt, en zeker als het edelmetaal de piek van 1375 à 1400 dollar per troy ounce uit 2013 en 2016 overschrijdt. We zagen het edelmetaal voluit blinken tijdens de schuldencrisis aan het begin van dit decennium, met een piek rond 1900 dollar in 2011. De vrees voor een nieuwe crisis is op de financiële markten volledig naar de achtergrond verschoven, maar de schulden zijn op wereldvlak alleen maar toegenomen. Ook in de Verenigde Staten zijn ze weer aan het ontsporen. Die problemen zullen pas aan de orde komen als de economie weer gaat vertragen.

Zolang de goudprijs boven 1050 dollar (het dieptepunt van eind 2015) blijft, is onze verwachting is dat we begonnen zijn aan de bodemvorming die ons nog maximaal kan terugbrengen tot 1125 dollar (bodem van eind 2016). Dat biedt een gouden, bijna unieke koopkans. We gaan er nog altijd van uit dat we nog maar aan het begin van de opwaartse cyclus voor het goud staan. Die zal nog heel wat jaren aanhouden en de komende maanden vanaf de bodem weer een serieuze schwung krijgen, zoals in de eerste helft van 2016. We zullen dan niet meer naar de huidige niveaus terugvallen.

U kunt in de eerste plaats fysiek goud kopen. Dat is het beste alternatief om uw portefeuille te beschermen als de schuldenproblemen weer de actualiteit halen. Wie wat meer risico aankan, mag een deel van zijn goudpositie reserveren voor goudmijnaandelen, die onlangs nog zwaarder dan het edelmetaal zijn teruggevallen. Particuliere beleggers kunnen de voor de hand liggende tracker VanEck Vectors Goldminers (ticker GDX) nog maar moeilijk kopen door de PRiiP-reglementering. In de grondstoffenrubriek reiken we daarom alternatieven aan. Bekijk dit vooral als een investering op een termijn van meerdere jaren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content